Incidenţa tuberculozei în raioanele Criuleni şi Dubăsari este în descreştere, afirmă Iuliana Alexeev, medic ftiziopulmonolog în sectia consultativa a Spitalului Raional Criuleni, făcând comparaţie între datele statistice pentru anii 2015 şi 2014.
Astfel, potrivit medicului, în raionul Criuleni în 2015 au fost înregistrate 55 cazuri noi de tuberculoză, inclusiv, 4 la copii, comparativ cu 85 în anul 2016, dintre care 5 copii. Două cazuri au fost depistate tardiv, în stadiu avansat, comparativ cu 7 în 2014. În anul 2015 au murit din cauza tuberculozei 10 persoane, ca şi în 2014. Cele mai afectate sate din raion sunt Dolinnoie – 7 bolnavi; satele deservite de CS Hârtopul Mare – 8 persoane; satele deservite de CS Dubăsarii –Vechi – 5 persoane. Incidenţa bolii este 83,8 bolnavi la 100 mii de populaţie.
În raionul Dubăsari, în 2015 au fost depistate 34 cazuri noi, comparativ cu 27 în 2014. Două persoane au murit în 2015, comparativ cu zero persoane în 2014. Cele mai afectate sate sunt Ustia – 7 persoane şi Molovata Veche – 5 persoane.
Tuberculoza este transmisa pe cale aeriană de la bolnavul de tuberculoza pulmonară contagioasă, adica care elimină micobacteria tuberculozei. Sursa principală de infecţie o constituie sputa bolnavului, care răspândeşte în aer microparticulele bacilifere cu sputa eliminată prin tusă, strănut, vorbire şi scuipat. Împreuna cu aerul inspirat, bacteria patrunde în plămânii persoanelor sănătoase şi pot provoca tuberculoza.
Semnele şi simptomele principale ale tuberculozei sunt: tuse cu sau fără expectoraţie, care persistă mai mult de 3 săptămâni; subfebrilitate sau febră; dispnee (respiraţie anevoioasă); uneori dureri toracice; senzaţia de oboseală, lipsa poftei de mâncare; scăderea în greutate; transpiraţii nocturne; uneori spută cu singe (hemoptizie).
Peste 50% din cazuri, nu prezinta nici un simptom, o lungă perioadă de timp. Tusea este cel mai frecvent simptom al bolii. Deoarece debutul poate fi lent, persoana infectată pune de multe ori tusea pe seama fumatului sau a unei viroze recente.
Tuberculoza, începând cu anul 1993, este declarată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) drept o “urgenţă mondială”. Tuberculoza ramâne încă o problema epidemiologică mondială, producând moartea a milioane de oameni anual.
Tuberculoza reprezintă o problema de sănătate publică înca din secolul al 19, boala fiind responsabilă de 1/3 din decese în Europa. Odată cu descoperirea antibioticelor antituberculoase, în anii 40 ai secolului trecut, apăruse speranţa, că tuberculoza va fi eradicată. După o scădere constantă a incidenţei acestei boli, care a continuat pâna în anii 1980, s-a constatat o agravare a situaţiei cauzată, se pare, de extinderea infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane HIV /SIDA.
În prezent, tuberculoza înregistrează anual aproximativ 10 milioane de cazuri noi si 3,0 milioane de decese pe glob.
S. Cernov