Restricţiile revin în Moldova, ca urmare a creşterii numărului de infectaţi cu Covid-19

La 15 februarie, 2021, Comisia Naională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o hotărâre (nr. 45), prin care starea de urgenţă în sănătate publică se prelungeşte până la 15 aprilie 2021. Devin obligatorii unele restricţii noi şi se menţin unele impuse încă în noiembrie 2020, stipulează documentul.

La nivel naţional, adică în toată ţara, în zilele de sâmbătă şi duminică nu vor lucra centrele comerciale, cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor dij incinta lor.

În perioada 17 februarie-1 martie 2021, peţele comerciale vor avea un program de doar trei zile pe săptămână, adică marţi, joi şi sâmbătă. Excepţie fac pieţele agricole, care vor activa ca mai înainte.

Agenţii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise vor avea obşigaţia să admită în spaţiul comercial destinat clienţilor un număr limitat de oameni, reieşind din normativul de 1 vizitatro la 4 m.pătraţi de suprafaţă liberă de utilajele comerciale. Se impune purtarea măştilor şi dezinfectarea mâinilor, la intrare.

Rămân interzise activităţile în cinematografe şi în toate localurile de agrement de noapte, indiferent de denumirea lor, dar pot să-şi continue activitatea casele de cultură cu până la jumătate din locuri ocupate, cu impunerea purtării măştilor în încăpere şi dezinfectării mâinilor, termometriei la intare. La fel şi  restaurantele, cafenelele, îşi pot desfăşura activitatea pe timpul zilei, dar nu şi în intervalul  22.00-7.00, în care pot vinde doar mâncare la pachet pentru a fi consumată în afara unităţii. Dacă până la 15 februarie, unităţile de alimentaţie publică puteau găzdui evenimente cu numărul de invitaţi până la 50, din 15 februarie se admit doar 20 de meseni la ceremonie, scrie CNESP în hotărârea 45.

Conducătorii instituţiilor publice şi private pot decide organizarea muncii la distanţă pentru angajaţii a căror prezenţă nu este obligatorie la birou. Autorităţile publice pot impune un regim special de muncă angajaţilor din subordine, de la ora 7:30 – 16.00, cu revenirea ulterioară, în funcţie de situaţia epidemiologică.

Conform p. 7 din hotărârea nr. 45, restricţii se impun şi transportatorilor auto, care sunt obligaţi să limiteze numarul de persoane în transportul feroviar şi rutier, în trafic raional şi internaţional – la 50% din capacitate, iar în transportul rutier în trafic local şi municipal – în limita a 50% din capacitatea de îmbarcare”.

Deocamdată, menține regimul actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluția numărului de infectări, în vederea examinării posibilității de a reveni la regimul online de studii în instiuțiile de învățământ.

Decizia de a restricţiona unele activităţi economice a venit după ce autorităţile sanitare au raportat o creştere cu 30% la cazurilor noi de Covid-19, în ultima săptămână.

Covid 15

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *