Est-CurierSocial

Restricțiile impuse de pandemie în România și Israel se îmblânzesc, Ucraina ne ține în zona roșie

Din 5 februarie 2021, ora 18.00 În România intră în vigoare  o nouă listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat.  Republica Moldova în ea nu se regășește  în ea.  Asta înseamnă că:aeroport israel

1. Cetățenilor români care se află pe teritoriul Republicii Moldova (inclusiv persoanele cu dublă sau multiplă cetățenie, din care una română). Li se permite intrarea în România, cu exceptare de la carantină. Pentru a fi exceptați de la măsura carantinei, trebuie să nu vă fi aflat, în ultimele 14 zile, într-una sau mai multe zone / țări cu risc epidemiologic ridicat.

2. Pentru  cetățenii străini care se află pe teritoriul Republicii Moldova excluderea Republicii Moldova din Lista țărilor / zonelor cu risc epidemiologic ridicat nu modifică condițiile de intrare în România. Acestora  li se permite intrarea în România doar dacă se încadrează în excepțiile prevăzute de legislația în vigoare.

3. Toate persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura carantinei.

• Pentru a fi permisă tranzitarea României, persoanele trebuie să probeze faptul că scopul călătoriei este unul justificat și esențial, respectiv că li se va permite continuarea călătoriei în celelalte state de tranzit, dacă este cazul, respectiv că li se va permite intrarea în țara de destinație. Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de ședere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit/ destinație (viză, permis de ședere, carte de rezidență etc.).

• Tranzitul trebuie să fi realizat neîntrerupt, în maxim 24 de ore, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens (informații concrete vor fi oferite de către Poliția de Frontieră).

4. Excepția de la măsura carantinei:

• Veți fi exceptați de la carantină dacă veniți din Republica Moldova, cu condiția ca, înaintea sosirii în România, să nu vă fi aflat, în ultimele 14 zile, într-una sau mai multe zone / țări cu risc epidemiologic ridicat.

• Dacă în ultimele 14 zile v-ați aflat pe teritoriul uneia sau mai multor țări din Lista țărilor/ zonelor cu risc epidemiologic ridicat, puteți fi exceptați, și în acest caz, de la măsura carantinei, cu condiția să vă încadrați în excepțiile prevăzute de legislație.

• Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții / tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică – în program de hemodializă), preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative, cu prezentarea testului COVID-19. Suspendarea se dispune prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică teritorială.

• Ca element de noutate, la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/ zonele/ teritoriile cu risc epidemiologic ridicat au obligația prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară. Testele trebuie efectuate de către laboratoare autorizate, iar rezultatele să conțină datele de identificare ale beneficiarului.

Ambasada României în Republica Moldova amintește că, începând cu data de 13 ianuarie 2021, se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul României.

Moldova trece în zona roșie pentru Ucraina din punct de vedere al pandemiei de COVID-19. Astfel, dacă intenționați să mergeți în Ucraina, aveți nevoie de asigurare care acoperă tratamentul de COVID-19 . De asemenea, persoanele care provin din țările din zona roșie nu sunt supuse carantinei dacă au un rezultat negativ al testului efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de trecerea frontierei cu Ucraina.

Autoritățile din Israel au decis ridicarea carantinei începând cu duminică, 7 februarie.

Totodată, Aeroportul Ben Gurion continua să fie închis, iar zborurile să fie sistate. Ambasada Republicii Moldova în Israel comunică:.

Cabinetul Corona a decis ridicarea carantinei începând cu 7 februarie 2021, ora 07:00. Aeroportul Ben Gurion continua să fie închis și sistarea zborurilor este în vigoare până la aceeași dată. Pentru moldovenii care se află deja în Israel carantina va devenit mai ușoară, căci se prevede de duminică:

  • Anularea restricțiilor privind deplasarea la o distanță mai mare de 1000 m de la domiciliu;
  • Eliminarea interdicției de a se afla în casa altei persoane;
  • Redeschiderea afacerilor individuale (frizerii, saloane de frumusețe);
  • Permisiunea pentru preluarea comenzilor din restaurante (în regim de take away);
  • Deschiderea activității caselor de vacanță (Zimmer) care pot primi o familie „nucleară” (adică o familie care trăiește sub același acoperiș);
  • Deschiderea rezervațiilor naționale și a parcurilor naturale (situate numai în aer liber);
  • Deschiderea activității instituțiilor preșcolare (în acord cu Ministerul Educației).

În comunicat Ambasada recomandă  cetățenilor Republicii Moldova să urmărească cu atenție modificările măsurilor restrictive și atrage atenția asupra necesității informării doar din surse oficiale.

 

E. Alexei

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button