Responsabilitatea autorităților pentru două gimnazii mici

Cadrele didactice din două instituţii de învăţământ din raionul Dubăsari, şi anume din gimnaziile Pohrebea şi Marcăuţi – cca 40 la număr, vor fi incluse din 1 ianuarie, 2016, în organigrama Direcţiei de Învăţământ General Dubăsari.

Noua organigramă a fost aprobată de către Consiliul raional Dubăsari în şedinţa din 13 noiembrie, 2015, ceea ce înseamnă că autorităţile raionale îşi asumă cheltuielile pentru salarizare, chiar şi în condiţiile unui deficit bugetar drastic de peste 4 mln de lei, la acest sfârşit de an.

Cele două instituţii au un număr mic de elevi – 63 la Pohrebea, la 21,74 unităţi de personal, şi 72 de elevi la Marcăuţi, la 21,98 unităţi de cadre didactice şi personal auxiliar.

În gimnaziul Pohrebea este admisă clasa a IV cu doar 4 elevi la număr, iar cea mai numeroasă clasă din acest gimnaziu – clasa a VII, numără 10 elevi. La Marcăuţi situaţia este similară: cea mai numeroasă clasă din gimnaziu este cea de-a IX-a, cu 13 elevi, iar în clasa a IV-a învăţătorul  lucrează cu 6 elevi.

Pe pagina web budgetstories.md găsim informaţia, potrivit căreia funcţionarea celor două gimnazii, în anul 2014 a costat 709,8 mii lei, 10,3 mii lei per elev la Marcăuţi, şi 968,4 mii lei, câte 12,6 mii lei per elev – la Pohrebea. Putem să presupunem că în 2016 aceste două şcoli vor vea nevoie de sume similare, sau şi mai mari, ţinând cont de nivelul inflaţiei şi majorările la unele tarife.

Solicitată să ne spună, de unde va lua raionul bani pentru a întreţine aceste două şcoli în anul 2016, Maria Jîmbei, vice-preşedinta raionului Dubăsari, responsabilă de îndeplinirea acestei decizii, a precizat că autorităţile au făcut apeluri şi la Parlament, şi la Guvern, şi au solicitat bani pentru salarizarea celor peste 40 de salariaţi din cele două instituţii de la 1 ianuarie 2016, şi până la finele anului şcolar, însă solicitarea a fost respinsă. Totodată, Ministerul Finanţelor le-a recomandat autorităţilor dubăsărene să folosească banii din componenta şcolară şi să mai caute rezerve interne, dacă nu au decis să închidă cele două şcoli.

“Planificăm să transferăm elevii de la Marcăuţi la Liceul Holercani, însă nu avem pentru ei suficiente condiţii, mai este nevoie de dotarea instituţiei respective, ca să le oferim studii de calitate. Cât priveşte copiii de la Pohrebea, ne-am confruntat cu opunerea părinţilor, care au declarat, că dacă autorităţile vor închide gimnaziul, ei s-ar putea să aleagă o şcoală din autorpoclamata republică, care, chipurile, oferă condiţii mai bune de studii decât liceul din Coşniţa. Sperăm să rezolvăm aceste disensiuni până la finele anului şcolar, deşi suntem nevoiţi să ţinem cont de factorul politic, prezent în regiune”, a spus Maria Jîmbei.

Responsabili de la Ministerul Educaţiei, însă, susţin că cele două gimnazii nu au dreptul la banii din componenta şcolară.

“Gimnaziile Pohrebea și Marcăuți, conform prevedreilor HG nr.868 din 08.10.2014, intra în categoria de gimnaziu mic, care nu are dreptul să primească mijloace financiare suplimentare din Componenta raională pentru acoperirea deficitului de buget. În situatia dată, raionul a decis că pentru asigurarea funcţionalităţii şcolilor date să le aloce suma necesară (acoperirea deficitului bugetar), de cca 800 mii lei din soldul disponibil al raionului. Pentru anul următor de învăţământ este preconizată reorganizarea acestor instituţii, decizie care aparţine Consiliul Raional”, a spus Angela Sârbu, sefă, direcția generală economie, patrimoniu și finanțe a Ministerului Educaţiei din RM.

În raionul Dubăsari, fac naveta la şcoală elevii din Vasilievca  – la Cocieri, cei din Grigoriopol – la Doroţcaia, liceeni din Pîrîta merg la studii în Coşniţa, iar la liceul “M. Eminescu” din Dubăsari au ales să înveţe elevi din cca 15 localităţi, atât din Republica Moldova, cât şi din regiunea autoproclamată. Navetiştii beneficiază de transport şcolar specializat.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *