Cel puţin două săptămâni din luna februarie, apele reziduale din canalizarea or. Criuleni au curs liber în Nistru. Redacţia a fost sesizată de criuleneni, care duminică, 10 februarie, au venit la Nistru să admire cârdul de lebede, ce iernează aici mai mulţi ani la rând.
Am fost vineri, 15 februarie, să vedem dezastrul ecologic. Şanţurile proaspăt săpate de la locul de unde s-a spart ţeava taie damba şi fac loc apelor reziduale care se scurg direct în râu, şi după cât de înmlăştinit arăta locul, se pare că cetăţenii care au anunţat redacţia aveau dreptate. Luni, 18 februarie, Ghenadie Panfili, şeful Comunservice, a spus că problema e “de vreo două zile”. Întreprinderea pe care o gestionează achită lunar staţiei de eputate Dubăsari între 15 şi 20 mii de lei pentu servicii.
Ion Guzun, şeful Inspecţiei pentru Protecţia Mediului Criuleni, ne-a spus că s-a autosesizat după ce pe reţelele de socializare au apărut fotografii de la locul unde as-a produs scurgerea, a alertat primăria şi i-a înaintat o prescripţie, şi chiar a primit asigurări că până la ora 15 în data de 18 februarie problema va fi înlăturată. Din data de 19 februarie, după cum afirmă Guzun, deversări nu mai sunt, iar conform prescripţiei date, autorităţile locale urmează să evacueze şi masa solidă, rămasă pe suprafaţa solului în urma deversărilor. Inspecţia de Mediu a amendat întreprinderea cu 3000 de lei şi cere acţiuni, ca ţevile foarte vechi, care, astupate într-o parte, crapă în alta, să fie schimbate. Din ce bani – să caute autorităţile locale.
S. Cernov
Imagini: şanţul săpat pentru ca apele de canal să ajungă în Nistru