Rapid la fața locului au ajuns membrii echipajului de salvatori. Aceștia au stabilit că persoana se afla la o adâncime de 7 metri, într-un rezervor în care nivelul apei depășea 1,7 m. După mai bine de 30 minute de lucru salvatorii au reușit să scoată persoana din apa rece la suprafață. Pătimitul, în vârstă de 68 de ani, a suferit o fractură la mână și a fost transportat pentru îngrijire medicală la spitalul din Criuleni.
Oleg Gavrilaș, șeful unității de pompieri și salvatori Molovata, solicitat de „E.C” spune că a fost o misiune mai deosebită față de intervențiile tradiționale. Au mai fost cazuri, dar e al doilea caz ca dificultate în după 2022 când într-un rezervor a alunecat o doamnă în etate, corpolentă.
„În localitatea noastră era problemă cu apa și oamenii și-au făcut rezervoare pentru apă cum au crezut ei, fără respectarea unor reguli. Pentru evitarea incidentelor recomandăm persoanelor:
- să facă colacul la rezervor cu o înălțime minimă de 1,10 metri
- să prevadă o scară fixă în peretele rezervorului,
- valul improvizat pentru scoaterea apei din fântână, rezervor să prevadă susținerea unei greutăți mai mare de 100 kg., căci în cazul dat valul avea o armătură de 10 mm și a creat dificultăți la extragerea persoanei. O persoană a trebuit să coboare în rezervor, iar altele 4 să-i tragă pe ambii la suprafață.
- rezervorul să fie închis, accesul la el să fie limitat pentru persoane cu dizabilități, copii.”
Șeful unității de pompieri și salvatori Molovata spunea că în ultimul timp serviciul lor e mai solicitat, au și câte 2-3 ieșiri pe zi, inclusiv și pentru stingerea incendiilor.
” Oamenii sunt mai informați, apelează rapid la 112 și asta e de bine, pentru că noi punem accent pe prevenție ca să evităm consecințele nefaste. Reușita intervențiilor depinde de reacția și atitudinea oamenilor din preajma celor aflați în dificultate. ”- a mai spus Oleg Gavrilaș.