CriuleniDubăsariEst-CurierSănătate

Raionul Dubăsari şi Banca Mondială au contribuit cu echipamente pentru spitalul din Criuleni (video, foto)

Şase concentratoare de oxigen ce 10 l au ajuns în folosinţa Spitalului raional din Criuleni, după ce autorităţile executive ale r. Dubăsari au îndeplinit decizia consilierilor de a aloca bani şi a le procura pentru a fi folosite la tratarea bolnavilor de covid, inclusiv a celor care au domiciliul în r. Dubăsari.

La 31 martie, 2021, consilierii raionului Dubăsari au votat alocarea a 115 mii de lei din fondul de rezervă al bugetului raional, pentru a răspunde demersului conducerii spitalului şi a CS Dubăsari, să fie ajutaţi cu procurarea acestor echipamente.

La 14 aprilie, aparatele au ajuns la Criuleni şi au fost predate gratuit în proprietatea spitalului. Actul de predare şi primire a foste semnat de Aurelia Vinari, şefa CS Dubăsari, şi Aurica Roman, şefa SR Criuleni, în prezenţa a câtrova medici şi a preşedintelui r. Dubăsari, Grigore Filipov.

„În semn de recunoştinţă, de o colaborare frumoasă între două raioane, între două consilii, între două instituţii medicale – primară şi spitalicească, pentru acordarea asistenţei medicale de calitate pacienţilor, pe perioada pandemiei şi mai departe, vă donăm aceste concentrratoare!” – a spus Aurelia Vinari, şefa CS Dubăsari, instituţie care s-a preocupat de achiziţia şi transmiterea ehipamentului. Dânsa a mai adăugat, că dacă aparatele nu vor mai fi necesare în tratamentul Covid, acestea vor fi de folos în reabilitarea postoperatorie a pacienţilor, după intervenţii chirurgicale, ginecologice sau altele.

„Simţim sufletul cald al întregului raion Dubăsari şi al oamenilor de acolo, prin acest gest” – a remarcat şefa de la Criuleni. Grigore Filipov a mau adăugat că alte câteva primării au mai alocat, prin deciziile consiliilor locale, bani pentru concentratoare de oxigen, necesare spitalului din Criuleni.

În acelaşi timp, din 6 aprilie, spitalul este dotat cu un generator propriu de oxigen, produs în Germania, care a fost procurat dintr-un grant al Băncii Mondiale. Aparatul asigură spitalul cu necesarul de oxigen, fără a mai fi nevoie de curse zilnice prin care, pe vârful valului, erau aduse pentru necesităţile bolnavilor cca 50 de butelii de oxigen. Astfel, spitalul nu mai este nevoit să procure oxigen la preţul de 130 de lei butelia.

„Începând cu luna martie, cererea de oxigen era mare. Angajaţii spitalului făceau câte 5 curse pe zi la Chişinău, ca să ne asigure cele 35-50 de butelii necesare pentru fluxul mare de pacienţi. Era foarte costisitor, şi cu mult efort fizic din partea personalului medical. Acum avem suficient, calitatea oxigenului e mai bună un pic, şi avem asigurată secţiile covid, traumatologie, chirurgie, ATI. Inginerii care au instalat au instruit personalul medical cum se lucrează în noile condiţii. Costul acestui echipament este de aproximativ 1 mln de lei” – ne-a informat Aurica Roman.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button