CriuleniEst-CurierJustiţie

Procuratura Criuleni are nevoie de un sediu mai spaţios

Procuratura raionului Criuleni nu va primi în folosinţă clădirea Școlii de Arte, deoarece Consiliul Orășenesc Criuleni a respins demersul.

Din decizia 5/9 din 18 noiembrie, este clar că la începutul lunii octombrie, procurorul general Alexandr Stioanoglo a adresat CO Criuleni un demers, prin care cere să fie transmisă în proprietate instituţiei pe care o conduce clădirea Școlii de Arte din Criuleni, pentru reamplasarea sediului Procuraturi raionului Criuleni.

Consilierii au respins cu vot unanim această solicitare a procurorului general, din considerentul că nu pot lipsi de sediu 184 de copii care studiază aici muzica și alte specialităţi, dar și din motiv că edificiul a fost în ultimii ani obiectul unor investiţii substanţiale din contul mijloacelor bugetului local și al contribuţiei parintilor. Renovate au fost până acum sistemul de asigurare cu energie termică, blocul sanitar, s-au schimbat geamurile, s-au făcut și renovări ale sălilor de studii, și altele.

Proc RM

Petru Tofan, procurorul șef al Procuraturii Criuleni, solicitat de „Est-Curier”, a spus că Procuratura Generală a cerut clădirea Școlii de Arte pentru că ea, din mai multe clădiri pe care le-au examinat, corespunde cerinţelor: este amplasată separat de alte instituţii, are suficiente birouri, este aproape de poliţie și judecătorie, dar că în demers s-a pus accent pe faptul, ca o eventuală transmitere să nu lezeze drepturile copiilor de a beneficia de educaţie artistică.

Petru Tofan a mai explicat, că în corespundere cu Harta Judecătorească, urmează comasarea judecătoriilor Criuleni și Dubăsari cu amplasare în Ustia, și comasarea procuraturilor celor două raioane, ceea ce ar însemna că Procuratura Criuleni va avea încă plus 5 angajaţi, iar numărul lor poate crește, pentru că și criminalitatea e în creștere.

Clădirea în care se află acum Procuratura Criuleni, construită în anii 60, nu mai corespunde cerinţelor de muncă pentru 13 angajaţi, nu are un bloc sanitar: „Conform Legii cu privire la procuratură, administraţia publică locală este obligată să ne acorde un sediu, iar Procuratura Generală – să ne asigure cu tot ce ne trebuie pentru activitate. În actuala clădire, doar eu și procurorul adjunct avem birouri separate, ceilalţi colegi stau câte doi în birou, ceea ce contravine cerinţelor de confidenţialitate când sunt audiaţi cetăţeni, compromite secretul anchetei. Pentru ca să putem asigura imparţialitatea și independenţa procurorilor, nu putem accepta sedii, în care sunt amplasate și societăţi pe acţiuni. Avem nevoie de o clădire în care să avem măcar 15 birouri, o încăpere pentru arhivă și una pentru păstrarea corpurilor delicte” – a explicat procurorul-şef motivul demersului către autorităţile orășenești.

S. Cernov

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button