Problema poligonului de la Hrușova, moștenită de noile autorități locale și raionale

Problemele legate de proasta gestionare a proiectului „Instrument transfrontalier de management al deşeurilor pentru localităţile rurale” („Cross Border  Waste Management Tool for Rural Localities”) sau, altfel spus, poligonul de stocare şi management al gunoiului de la Hruşova, a căzut ca un pietroi peste capul noilor autorităţi de la Criuleni, odată ce şi-au peluat mandatul în decembrie, 2019. Şi nu este singurul proiect din care banii au dispărut, lucrările nu s-au făcut în întregime, iar vinoveţi nu se găsesc, deşi cauze penale sunt deschise încă prin 2017.

P00127-165825

Pentru că autorităţile precedente ale raionului Criuleni au tot primit scrisori de la Bucureşti, pe parcursul anilor 2018-2019, cu somaţia să restituie suma de 745,767,76 euro (cca 14 mln lei) şi 138,10 euro – comision bancar, actualul președinte al raionului Criuleni, Pavel Spînu, însoțiț de vicepreședintele Roman Onica, au întreprins o vizită la București, pe data de 23 ianuarie, 2020, ca să discute căile de soluționare a situației cu Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației din Guvernul Orban.

Pavel Spînu, după vizita la București: ”Am studiat până acum documentele accesibile, ca să reușim să avem o poziție față de acest proiect. O parte din documentele care se refereau la proiectul dat sunt ridicate de Centrul Național Anticorupție (CNA), iar Agenția de Implementare a Proiectului nu mai activează de trei ani, nici corespondența acestei agenții cu instituțiile statului și cu ministerul din România nu ne este accesibilă, dar asta nu înseamnă că noi n-am reușit, în ultima lună,  să ne documentăm asupra proiectului. La București am mers să clarificăm lucrurile și să decidem ce acțiuni vom întreprinde mai departe, odată ce Consiliul Raional Criuleni a încălcat, în anii precedenți, prevederile contractului de grant. La acest moment instanța de judecată a scos interdicția de a finisa lucrările de construcție la poligonul de la Hrușova. Am organizat deplasarea unui grup de consilieri din com. Hrușova, împreună cu primarul, pe data de 24 ianuarie, 2020, în România, în jud. Botoșani, la un obiect similar cu cel, care trebuie să funcționeze în Hrușova, să se convingă că este o investiție bună, care aduce locuitorilor doar avantaje ecologice. Necesitatea acestei vizite a apărut în legătură cu faptul, că oamenii nu mai au încredere în proiect, pentru că s-a vorbit întrun fel, iar faptele arată altceva. Vrem să demonstrăm că nemulțumirea locuitorilor nu are temei”.

Întrebat dacă a solicitat de la procurori informații despre mersul anchetei, Pavel Spînu a spus că a cerut șefului CNA, Ruslan Flocea, informații și o întrevedere, ca să fie informat despre anchetele deschise pe caz. Procurorul Flocea a informat autoritățile raionale că sunt anchetate peste 30 de persoane, în legătură cu acest proiect transfrontalier, începând cu 14 aprilie 2017, în total pe trei cauze penale pe faptul delapidării de bani, spălării de bani, coruperii pasive, toate în proporții deosebit de mari, inclusiv, sunt vizate persoane care au deținut funcții de răspundere în cadrul Consiliului Raional Criuleni.

Pavel Spînu este deja al cincilea președinte de raion, care va lucra cu acest proiect, și după cum spune chiar el, este hotărât să finiseze proiectul, citat ”ca să scăpăm de această pată neagră de pe raionul Criuleni”. În acest scop, a creat o comisie locală care are sarcina să studieze toate soluțiile tehnice ale problemei, dar a mai spus că de recuperarea banilor s-ar ocupa și Biroul European Antifraudă, care studiază, dacă de delapidare s-ar mai face vinovată și alte structuri, inclusiv, din România.

Pe data de 27 ianuarie, 2020, subiectul continuării construcției poligonului de la Hrușova a fost discutat și în cadrul Consiliului Comunal Hrușova. Prezenți la discuții au fost Roman Onica, vicepreședintele raionului și președinte al comisiei speciale create de președintele raionului pentru acest proiect, și Ghenadie Cazacu, consilier raional. Roman Onica a propus consilierilor să discute transmiterea, a doua oară, a terenului pe care a început construcția poligonului, pe o perioadă de 10-15 ani în gestiunea Consiliului Raional Criuleni, ca cel din urmă să continuie proiectul. Parascovia Cotovici, ex-primara, actualmente – consilieră, a explicat că, în opinia sa, nu mai este nevoie de o astfel de soluție, odată ce terenul și o parte de bunuri au revenit în posesia beneficiarului – IM ”Salubritate Hrușova” (n.r. – după patru ani de la termenul limită de finisare a proiectului), și că o soluție ar fi ca Consiliul Raional Criuleni să execute decizia sa din decembrie 2018 de a aloca primăriei Hrușova un milion de lei, bani cu care, promitea Parascovia Cotovici în ședință, ”întro lună de zile terminăm poligonul”. ”Nu noi, dar Consiliul Raional trebuie să-și spele obrazul, să caute resurse, și să aloce bani pentru a finisa și a da în exploatare. Noi am fost la Botoșani și am văzut că un așa poligon ca cel pe care noi încă nu-l avem, deservește orașul Botoșani și o parte din jud. Botoțani, în total – 430 de mii populație. Acolo se selectează, se presează gunoiul, se trimite la reciclare. Nu mai dăm nimic, Dvs terminați lucrările, semnați actul de primire-predare și raportați!”- a spus consilierul Grigore Ciorba, adresându-se către solii de la raion.

Primarul com. Hrușova, Pavel Roșca, venit în funcție în urma alegerilor locale din 2019, la întrebarea, care ar fi, în opinia dumisale, calea de ieșire cu cinste din acest proiect cu multe necunoscute, a spus: ”Având în vedere, că proiectul nu este al comunei Hrușova, dar al raionului Criuleni, din punctul meu de vedere, ei trebuiau să-l dea în exploatare până la sfârșit, și apoi să-l transmită comunei Hrușova. Pentru ceea ce s-a făcut, trebuie cineva să poarte răspundere. Părerea mea este că trebuie să întoarcem înapoi terenul la raion, să finiseze, și apoi să dea în primire la Hrușova. O să facem și audieri publice și o să le explicăm localnicilor situația care s-a creat și o să-i întrebăm și pe ei, cum văd soluția. Eu am părerea mea, dar și localnicii trebuie să ia decizia”.

Deocamdată, primăria Hrușova a primit din acest proiect două autospeciale, câteva mese, scaune, compiutere, aproximativ 2900 de pubele a câte 120 l fiecare, iar poligonul, drumul, press-containerele și serviciul funcțional, care urma să fie pus în funcțiune în anul 2015 în primăriile Hrușova, Coșernița și Boșcana, încă lipsește.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *