Şedinţa extraordinară a Consiliului Orăşenesc Criuleni, a şaptea la număr în acest an, de pe data de 15 iulie, 2016, s-a desfăşurat în prezenţa a 11 consilieri, cu patru subiecte de bază incluse în ordinea de zi, şi câteva suplimentare, acceptate de către consilieri pentru examinare. Preşedintă a şedinţei a fost aleasă Galina Saşcov, consilieră din partea PL.
Primul subiect a vizat permiterea îndeplinirii lucrărilor de reparaţie a străzilor 31 August 1989, Orheiului, Viilor, şi Victoriei din Or. Criuleni. Ce-i drept, nu era specificat, cui se permite efectuarea acestor lucrări (firma, persoana), însă, se specifică că aceste lucrări corespund Planului de acţiuni pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite în Strategia de dezvoltare a or. Criuleni pentru anii 2015-2019. Primarul şi specialistul în probleme de construcţie, Mihail Zolotco, urmează să organizeze un control riguros asupra valorificării resurselor alocate şi să asigure calitatea lucrărilor. Primarul D. Simon a explicat, că cele 2,5 mln de lei, indicaţi în proiectul deciziei, sunt bani alocaţi de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Din ei, a fost reparată deja parţial strada Orheiului. Urmează str. 31 August, care de la intrarea în oraş dinspre Dubăsari până pe la Judecătorie a fost deja plombată, după care urmează aşternerea unui strat de asfalt cu schimba-rea parţială a bordurilor. S-a inclus în decizie reparaţia străzilor Viilor şi Victoriei, precum şi accesul spre grădiniţa „Spicuşor”, în cazul în care vor mai apărea bani, în special, din fondul rutier. Însă, după cum a precizat consilierul Goncearenco, fondul rutier e încă „pe hârtie”, bani în el nu s-au acumulat suficienţi. Subiectul cu numărul doi a ţinut de rectificarea bugetului. Primarul a informat, că cele 200 de mii de lei, alocate la finele anului trecut pentru procurarea unui automobil, şi-au găsit destinaţia. Primăria a achiziţionat un automobil nou „Dacia Logan”, şi se cere alocarea a 17,1 mii lei, din soldul disponibil, pentru salariul viitorului şofer, pentru perioada 1 august – 31 decembrie 2016. Consilierii au mai acceptat 112 mii lei alocaţi de către Consiliul Raional, 100 mii dintre care vor fi cheltuiţi pentru lucrări de amenajare a or. Criuleni către Festivalul „Meşterul Manole” (amenajarea şi vopsirea intrărilor în oraş, alte lucrări), pe care s-a angajat să le execute ÎM „Comunservice”, şi 12 mii lei – pentru organizarea de mitinguri.
La întrebări suplimentare consilierii au aprobat demersul lui Vladimir Paladi, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Criuleni, pentru a reduce două unităţi de paznic şi a achiziţiona servicii de pază de stat. Cheltuielile, conform directorului, le va suporta muzeul din fondul de salarizare, la care s-a acumulat o economie la salariu din lipsa pe parcursul a trei luni a directorului şi a muzeografului. În acelaşi timp, directorul a cerut introducerea în statele de personal a unei unităţi de grădinar, care va menţine curăţenia celor 14 ari de teren ai muzeului. Consilierii au votat unanim decizia, care la şedinţa precedentă a acumulat doar 6 voturi „pro” şi a fost respinsă, pentru că atunci nu aveau informaţie suficientă referitor la structura şi justificarea cheltuielilor legate de transformare. Astfel, suma de 14 337 lei a fost redistribuită pentru instalatea şi plata lunară a sistemului de pază şi semnalizare.
La diverse, consilierii au discutat adresarea unui grup de nouă criuleneni cu privire la abuzul din partea unei firme, ce a început o construcţie pe un teren arendat, acaparându-le şi o parte din terenurile ce le aparţin şi pe care le exploatează agricol. Consilierii au decis să iniţieze procedura de reziliere a contractului de arendă cu operatorul economic, cu atât mai mult că firma, care şi-a exprimat intenţia de a mai construi în Criuleni un complex de benzinării, nu a achitat nici un leu pentru arendă din 2011, de când a devenit entitate cu drept de folosinţă funciară a acestui teren.
Un alt subiect discutat a fost crearea unei comisii care va lucra în satul Ohrincea și în termen de 30 de zile va recomanda consiliului modalitatea de gestionare în continuare a apeductului, pentru că un grup de ohrinceni au sesizat Centrul Naţional Anticorupţie, după ce primăria Criuleni a încercat să dea apeductul în gestiune unui agent economic, evitând procedura legală de licitaţie şi admiţând un conflict de interese.
S. Cernov