Prevenirea intoxicațiilor în timpul fermentării mustului

În urma fermentării mustului, obţinut din strivirea strugurilor, are loc un proces de eliminare a dioxidului de carbon şi alcoolului etilic (datorită căruia mustul devine vin). Dioxidul de carbon este un gaz otrăvitor, ce nu are miros, gust sau culoare. Tocmai de aceea nu poate fi detectat de om, fapt ce îl face şi mai periculos.

Vin

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii, pe timpul fierberii mustului, specialiştii recomandă ca oamenii să nu intre în încăperi în care fierbe vinul, fără a asigura în acestea o ventilaţie corespunzătoare. De asemenea, este recomandat să anunţe pe cineva că vor intra întro astfel de încăpere şi să verifice cantitatea de oxigen din încăperea în care intră. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa oxigenului întro încăpere este prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care flacăra lumânării  se va stinge, înseamnă că în încăpere nu există suficient oxigen.

O persoană nu trebuie să intre în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să se intoxice, la rândul ei. În asemenea caz, trebuie să cereţi ajutor, apelând numărul unic de urgenţă 112, în orice astfel de situaţie.

      Șeremet Gabriel,  şef USP Criuleni a SSE Criuleni, căpitan al s/intern

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *