CriuleniDubăsariEst-CurierSănătateSocial

Prevenirea intoxicațiilor în timpul fermentării mustului

În urma fermentării mustului, obţinut din strivirea strugurilor, are loc un proces de eliminare a dioxidului de carbon şi alcoolului etilic (datorită căruia mustul devine vin). Dioxidul de carbon este un gaz otrăvitor, ce nu are miros, gust sau culoare. Tocmai de aceea nu poate fi detectat de om, fapt ce îl face şi mai periculos.

Vin

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii, pe timpul fierberii mustului, specialiştii recomandă ca oamenii să nu intre în încăperi în care fierbe vinul, fără a asigura în acestea o ventilaţie corespunzătoare. De asemenea, este recomandat să anunţe pe cineva că vor intra întro astfel de încăpere şi să verifice cantitatea de oxigen din încăperea în care intră. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa oxigenului întro încăpere este prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care flacăra lumânării  se va stinge, înseamnă că în încăpere nu există suficient oxigen.

O persoană nu trebuie să intre în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să se intoxice, la rândul ei. În asemenea caz, trebuie să cereţi ajutor, apelând numărul unic de urgenţă 112, în orice astfel de situaţie.

      Șeremet Gabriel,  şef USP Criuleni a SSE Criuleni, căpitan al s/intern

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button