![](https://estcurier.md/wp-content/uploads/2025/02/foto1-780x470.png)
BQS oferă transportatorilor predictibilitate și posibilitatea de a-și planifica eficient traversarea frontierei, evitând așteptările îndelungate și optimizând resursele.
Prin stabilirea în prealabil a orei de trecere, sistemul contribuie la fluidizarea traficului și îmbunătățirea condițiilor pentru șoferi, asigurând respectarea timpului de lucru și de odihnă. În plus, digitalizarea acestui proces aduce mai multă transparență și eficiență, iar integrarea cu infrastructura posturilor vamale permite o gestionare automată a fluxului de camioane.
La o săptămână de la lansarea în regim pilot a sistemului digital de traversare programată a frontierei – BQS (Border Queuing System), 143 de camioane programate în sistem au traversat pe sensul de ieșire din țară. Dintre acestea, 60 au fost transporturi cu mărfuri AEO, 45 camioane fără mărfuri, 34 camioane cu mărfuri și 4 transporturi în regim de tranzit internațional. Aceste cifre demonstrează interesul transportatorilor pentru soluții moderne care eficientizează timpul de așteptare la frontieră și le permite o mai bună organizare a activității – declară customs.gov.md
„Prin BQS oferim transportatorilor un instrument tehnologic care le permite să își programeze eficient traversarea frontierei, având predictibilitate asupra timpilor de așteptare. Această soluție digitală contribuie la fluidizarea traficului și optimizarea activității comerciale. Am început pilotarea la Costești, iar în baza rezultatelor obținute, vom extinde treptat sistemul și în alte posturi vamale,” declară Alexandru Iacub, directorul Serviciului Vamal.
BQS este accesibil online, atât pe desktop, accesând https://bqs.customs.
Transportatorii care traversează frontiera cu marfă selectează postul vamal, ziua și ora dorită, completează informațiile despre transport și Declarația Vamală, apoi confirmă rezervarea.
Pentru camioanele fără marfă, procesul este și mai rapid, fiind necesară doar selectarea postului vamal, a zilei și a orei dorite, completarea informațiilor despre transport și confirmarea rezervării.
BQS este conectat la infrastructura posturilor vamale de frontieră și include echipamente electronice precum monitoare informative, bariere automatizate și echipamente de citire a plăcilor de înmatriculare, pentru o gestionare eficientă a traficului.
Sistemul a fost dezvoltat cu sprijinul USAID Moldova, prin Programul Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA).