CriuleniEst-CurierSocial

Pregătiți proiecte, că finanțarea poate pica

Sursa foto: criuleni.md

Peste 20 de primari din r. Criuleni, secretari ai consiliilor, ingineri cadastrali au participat la sesiunea de informare organizată de către aparatul președintelui r. Criuleni cu invitarea unor companii de consultanță și organizații specializate pe managementul proiectelor.

Scopul a fost impulsionarea activismului autorităților locale în a pregăti și căuta finanțare pentru proiectele locale și informarea despre oportunități. Unul dintre vorbitori a fost Iurie Calestru, care a reprezentat un ong-specializat pe consultanță. Dânsul le-a vorbit celor prezenți că la 31 ianuarie, 2023, la Vaslui, România, a avut loc forumul “𝑶𝒑𝒐𝒓𝒕𝒖𝒏𝒊𝒕𝒂̆𝒕̦𝒊 𝒔̦𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒗𝒐𝒄𝒂̆𝒓𝒊 𝒊̂𝒏 𝒄𝒐𝒐𝒑𝒆𝒓𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒕𝒓𝒂𝒏𝒔𝒇𝒓𝒐𝒏𝒕𝒂𝒍𝒊𝒆𝒓𝒂̆ 𝑹𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒊𝒂 – 𝑹𝒆𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄𝒂 𝑴𝒐𝒍𝒅𝒐𝒗𝒂. 𝑰𝒎𝒑𝒖𝒍𝒔𝒊𝒐𝒏𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒂𝒃𝒔𝒐𝒓𝒃𝒕̦𝒊𝒆𝒊 𝒇𝒐𝒏𝒅𝒖𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒆𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒏𝒆 𝒅𝒆 𝒄𝒂̆𝒕𝒓𝒆 𝑹𝒆𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄𝒂 𝑴𝒐𝒍𝒅𝒐𝒗𝒂 – 𝒕̦𝒂𝒓𝒂̆ 𝒄𝒂𝒏𝒅𝒊𝒅𝒂𝒕𝒂̆ 𝒍𝒂 𝑼𝑬, 𝒊̂𝒎𝒑𝒓𝒆𝒖𝒏𝒂̆ 𝒄𝒖 𝒋𝒖𝒅𝒆𝒕̦𝒖𝒍 𝑽𝒂𝒔𝒍𝒖𝒊”, forum la care unul din co-organizatori a fost și organizația sa, unde s-au discutat oportunități de colaborare pentru obținerea fondurilor europene de preaderare.

La forumul de la Vaslui au participat delegați ai 11 raioane din R. Moldova, inclusiv Criuleni. Anul trecut, spunea Iurie Calestru, rata de absorbție a fondurilor europene de preaderare în Republica Moldova a constituit 0,5% din PIB (produsul intern brut), dar ar putea fi până la 6% din PIB.

„Pregătiți parteneriate cu omologii din România (acorduri de ăînfrățire, parteneriate, cum știți mai bine), care au echipe de proiecte și fonduri necesare, pregătiți portofoliul de proiecte pe care doriți să le realizați în comunitățile voastre, pregătiți documentele din timp, ca să știți care vă sunt dorințele, ca să beneficiați de fonduri de preaderare” – apela Calestru la cei prezenți. În următoarele săptămâni, spunea Calestru, se așteaptă ca Comisia Europeană să deschidă apeluri pentru accesarea fondurilor de preaderare.

Serghei Lîsenco, consilier orășenesc în Criuleni, i-a informat pe cei prezenți despre oportunitatea depunerii, până la 1 martie curent, a proiectelor pentru apelul Departamentului Român pentru Relații cu Republica Moldova. Proiectele acceptate spre finanțare de această entitate a statului român sunt axate pe domenii precum mass-media, educația, sectorul cultural și culte, iar formularul de aplicarte este simplu și accesibil, dar accentul se va pune pe promovarea valoriulor culturale, a identității și spiritului românesc. Lîsenco a amintit că de finanțare pot beneficia cam 30% din proiectele depuse la Departament.

Dumitru Cernitu a fost un alt consultant în scrierea și managementul proiectelor, care a făcut același lucru ca și antevorbitorii săi: i-a îndemnat pe primari să pregătească din timp proiectele investiționale și tehnice, să le verifice, ca să reușească până la termenul limită, și a informat despre activitatea ong-ului pe care-l conduce, care poate oferi consultanță în atragerea investițiilor și proiectărilor tehnice (drumuri, clădiri, apeducte, canalizări, parcuri fotovoltaice). Experiența cu programul „Satul European” din anul 2022 a demonstrat că uneori termenii de aplicare sunt restrânși și câștigă acel care are mapa gata pentru primul apel.

„Între-adevăr, am fost la Vaslui și am fost asigurați de toată susținerea, de către colegii din România, dar ne-au încurajat să fim mai insistenți. Totodată, constatăm că nu prea avem cadre capabile să aplice la proiecte, dar trebuie să avem în teritoroiu specialiștii necesari, și trebuie să învățătm să o facem” – spunea președintele raionului Pavel Spînu, motivând prezența vorbitorilor la tema proiectelor investiționale.

În anul 2022, în r. Criuleni au fost acceptate spre finanțare din Programul „Satul European” 18 proiecte, iar în r. Dubăsari – 3 proiecte. 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button