Povestea mâinilor continuă

 După cinci ani, timp în care a încercat și a reușit să-şi completeze colecţia cu noi obiecte şi personaje, la 1 octombrie, curent, meşterul popular Natalia Cangea de la Zolonceni, şi-a invitat prietenii şi admiratorii la o expoziţie aniversară, întitulată sugestiv “Povestea mâinilor care creează basme”, vernisată şi de această dată în incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din or. Chişinău.

12088158_906480602723162_8046725513917568555_n

Meşteşugul mânuit cu multă dibăcie de Natalia Cangea tinde spre continuitate şi perfecţionare  și din acest motiv a început festivitatea  cu o lecţie practică,  susţinută de discipolii săi de la Centrul de Creaţie şi Agrement Criuleni.

–  Vine din localitatea Zolonceni, raionul Criuleni, situată pe malul Nistrului şi al Răutului şi crede că energia acestor două râuri îi dă puterea să creeze. Împletitul din fibre vegetale l-a îndrăgit încă din copilărie, de la părinţi, ca şi mulţi alţi semeni din generaţia noastră, iar atunci, când a luat mai în serios meseria, puţin probabil să se fi gândit că va ajunge până unde a ajuns, – spune Eugenia Godoroja, una dinte admiratoarele creaţiei Nataliei Cangea.

Dumitru Costandache, preşedintele Uniunii Meşterilor Populari din Moldova, vorbind despre pasiunea Nataliei Cangea, a mulţumit autoarei pentru faptul că a reuşit în tumultul acestor vremuri agitate să adune atâta lume bună şi frumoasă întro lume a basmelor cu Feţi Frumoşi şi Elene Cosânzene, o lume încărcată cu multă energie pozitivă, care te descătuşează, te relaxează, te face să uiţi de grijile şi problemele cotidiene.

Cioplitorul în lemn Toader Ignătescu, gazda Casei de vacanţă din Păltinoasa, Gura Humorului, România, care a sosit special cu această ocazie la Chişinău, a recunoscut sincer că este profund îndrăgostit de creaţia Nataliei Cangea şi nu scapă nici o ocazie să o contempleze şi să o admire ori de câte ori are posibilitatea să o facă.

12079064_906491319388757_5433702050647574242_n

– Astăzi, când toate magazinele şi casele noastre sunt pline de jucării din plastic şi alte materiale sintetice, care ne afectează grav sănătatea, în special sănătatea copiilor noştri pentru că sunt toxice, nocive chiar, – declara Toader Ignătescu în luarea sa de cuvânt, – admir  priceperea şi străduinţa Nataliei, care prin ceea ce face încearcă nu doar să ne ţină aproape de tradiţie, dar să şi ne creştem copiii sănătoşi, înţelepţi, bine educaţi. Prezentă la eveniment, Claudia Şerşun, şefa Secţiei Cultură şi Turism Criuleni, a ţinut să-i mulţumească Nataliei Cangea, dar şi părinţilor ei, aflaţi în sală, pentru tot ce face. Pentru că e prezentă alături de colegii săi la toate manifestările culturale, organizate în cadrul raionului şi nu numai, pentru că e un om de suflet şi un talent deosebit, pentru că mereu e în căutare şi o surprinde de fiecare dată cu noi şi originale exponate.

Angela Chicu, preşedinta Asociaţiei Femeilor Profesioniste din Moldova, Valentina Butnaru, preşedinta Societăţii “Limba Noastră cea Română”, Irina Ropot, jurnalistă la TVM, Boris Ţarigradschi, specialist la Direcţia Educaţie Criuleni, colegi de breaslă, prieteni vechi şi mai noi – toţi au insistat să o felicite pe Natalia Cangea pentru performanţele înregistrate şi să-i mulţumească pentru clipele cu adevărat revelatoare, petrecute împreună.

Gh. Motricală

Imagini de la eveniment

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *