Popas la Mășcăuți. Proiecte de infrastructură şi tariful pentru evacuarea gunoiului, discutate la Măşcăuţi

Prima, de după ridicarea stării de urgență, ședință a consiliului sătesc Mășcăuți a avut pe ordinea de zi 31 proiecte de decizii. Printre primele proiete examinate au fost stabilirea sectoarelor de drum pe care în anul curent urmează să fie efectuate reparații prin valorificarea a 488 mii lei din mijloacele revenite localității, în 2020, din Fondul Rutier, și cca 1 mln de lei – din mijloacele programului guvernamental ”Drumuri bune 2020”. 

IMG_8486

Consiliul l-a mai împuternicit pe primarul localității, Valeriu Carțîn, să elaboreze proiectul de gazificare a unei porțiuni de sat și proiectul sistemului de canalizare și stației de epurare pentru toată localitatea. Dacă pentru celelalte proiecte bani au fost alocaţi din bugetul satului, apoi pentru elaborarea proiectului sistemului de canalizare, informa primarul, ar fi nevoie de cel puțin 300 mii lei, bani de care bugetul local nu dispune, de aceea autoritatea locală a formulat un demers către Consiliul Raional, în speranța să obțină jumătate din suma dată, iar cealaltă parte urmează să și-o asume.Suma de 150 de mii de lei a fost propusă, la consultări publice, de a fi inclusă în lista alocărilor pe care le-a votat Consiliul Raional Criuleni în ultima şedinţă, urmează a se vedea decizia finală, care încă nu a fost publicată.

15 lei de persoană adultă

Consilierii mășcăuțeni au stabilit, cu vot unanim, că evacuarea gunoiului din gospodăriile sătenilor va costa lunar câte 15 lei de fiecare membru adult din familie (care are mai mult de 18 ani împliniți). Persoanele juridice, instituțiile, vor achita câte 100 de lei lunar pentru serviciu. Gospodăria Comunală Mășcăuți va fi entitatea care va gestiona acest proces, or, tot în grija sa este apeductul și distribuția apei, fântânile arteziene, și mai nou – colectarea și transportarea deșeurilor. Nu a fost stabilită definitiv periodicitatea cu care se va presta serviciul, în schimb, prin decizia cu nr. 2/11 din 29 mai 2020 se impune, că sătenii abonați la serviciu nu vor putea transporta deșeurile provenite din construcție în același preț. Întreprinderea nu le va colecta, iar gospodarul care le-a produs, va trebui să le transporte desinestătător la gunoiștea stabilită de primărie. În același context – al curățeniei în sat, consilierii au transmis la balanța aceleiași gospodării comunale un tractor, procurat la începutul anului din soldul disponibil al primăriei, cu valoarea de cca 600 mii lei. Tractorul este dotat cu mai multe accesorii, printre care remorcă, încărcător frontal, lama, etc. Numărul de unități angajate la întreprinderea comunală a fost majorat de la 2 până la 5, inclusiv o unitate pentru tractorist și două unități de muncitori necalificați. Consilierii, în special consilierele, s-au interesat dacă tractorul va fi păstrat în condiții bune, ”la adăpost”, va fi dat pe mâna unui gospodar, îngrijorări la care primarul i-a asigurat că tehnica va fi pusă la lucru şi va fi îngrijită în cel mai bun mod.

IMG_8481

Ca răspuns la Covid- 19 – sistem de sonorizare pentru biserică

”Ne-am pomenit că nu știm cum să facem să fie bine, și am convenit cu preotul sa instalăm un sistem de sonorizare în biserică, ca să fie auzit de tot satul” – argumenta primarul necesitatea procurării a 5 microfoane, 7 boxe, două amplificatoare, din care mășcăuțenii, îndemnați de câteva luni să stea acasă, din cauza virusului ce a cauzat pandemia, să poată asculta de prin ogrăzi slujbele ținute de preoții din acest lăcaș de cult. Noutatea tehnică va costa satul 47 mii de lei, însă autoritățile executive au cerut consilierilor alocarea acestor bani inclusiv pentru a putea fi utilizat sistemul și în alte scopuri, cum ar fi sărbătorile comunitare comunicarea cu oamenii în cazul unor calamități naturale, sau pur șli simplu, pentru niște anunțuri importante.

Preotul Grigore Rotaru a adăugat că sistemul de sonorizare este necesar în timpul slijbelor și pentru a reproduce bătăile clopotelor, asta pentru că cel mai mare clopot de pe turlă este vechi și crăpat, și că există riscul să se desprindă bucăți din el care să traumeze clopotarul, dacă va fi bătut în continuare. Ca să fie turnat un clopot prin topirea celui vechi, e nevoie de cca 9 mii de euro. Pe lângă faptul că e scump, nu permite nici Ministerul Culturii să se utilizeze în așa fel un vestigiu istoric vechi, a spus preotul.

… Şi elaborarea unei monografii

IMG_8500

Pentru că în anul 2021 satul Mășcăuți va împlini 585 de ani, fiind unul dintre cele mai vechi sate din Republica Moldova, atestat odată cu or. Chișinău, consiliu local și-a propus să elaboreze o monografie care să cuprindă informații despre istoria localității. Monografia va conține documente istorice extrase de prin arhive, mărturii găsite în săpăturile arheologice locale care datează cu sec. IV-III î.e.n., iar drept termen de elaborare și multiplicare a fost stabilit anul viitor, de ziua satului. Exemplul altor localități care dispun de asemenea volume, la fel, i-a inspirat, dar și dorința de a transmite celor ce ”vor veni în urma noastră, să cunoască istoria satului, de la cele mai vechi timpuri, până astăzi”. Pentru că volumul de lucru este mare, consilierii au instituit, prin decizie, un grup de lucru care va coordona elaborarea monografiei, și a delegat în el câțiva reprezentanți ai consiliului – Tudor Carțîn, Larisa Florescu, Nicolae Varzari, Larisa Vartic. În grup au fost inlcuşi primarul și secretarul consiliului local, reprezentanți ai instituțiilor publice, un agent economic, dar vor fi cooptaţi neapărat şi savanţi în domeniu. Pentru acoperirea parțială a cheltuielilor, consilierii au alocat suma de 45 de mii de lei, dar au convenit că vor cere și ajutorul sponsorilor, la necesitate.

S. Cernov

Imagini: Măşcăuţi, 29 mai 2020

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *