În noaptea de miercuri, 12 februarie, spre joi, 13 februarie, sisteme de drone rusești au executat un nou atac asupra unor obiective civile și de infrastructură aflate pe teritoriul Ucrainei, în apropierea frontierei cu România. Este vorba de portul Reni, aflat la Dunăre, în apropere de Galați. Tirurile și exploziile au fost văzute și auzite inclusiv de la Cahul. Două aparate de zbor au ajuns pe teritoriul Republicii Moldova.
„Poliția Națională informează cǎ, alte două drone au fost depistate pe teritoriul Republicii Moldova. Una dintre ele pe un câmp agricol din preajma localității Ciumai, raionul Taraclia; iar cealaltă a explodat pe un câmp la aproximativ 1,5 kilometri de Ceadîr-Lunga. Experții secției tehnico-explozivă a Poliției sunt la moment în ambele locații și efectuează cercetări, ulterior dronele urmând a fi investigate în detaliu.
Din investigațiile preliminare, fragmentele depistate la Ceadîr – Lunga aparțin unei drone rusești. Teritoriile au fost izolate, pericolul pentru cetățenii din zonă este deja exclus.” – acesta este mesajul pe care Inspectoratul General al Poliției l-a difuzat pe contul său de Telegram, însoțit de mai multe imagini cu fragmentele dronelor depistate la sol.
Către ora 11.00, Poliția RM a informat despre depistarea a unor noi fragmente de dronǎ în extravilanul orașului Taraclia, aproximativ la 2 km de Spitalul raional.
Președinta Maia Sandu a calificat incidentul drept unul grav și a reiterat intenția Republicii Moldova de a rămâne un stat neutru, dar cu capacități de apărare a propriei securități:
„Azi s-a întâmplat un lucru grav. Două drone rusești au căzut în satele și orașele moldovenești – una a căzut pe un câmp lângă Ciumai din Taraclia, iar alta a explodat pe un câmp lângă Ceadîr-Lunga. Teritoriile au fost izolate și pericol pentru cetățeni în acest moment nu există. Republica Moldova nu a atacat pe nimeni, nu am pretins niciun teritoriu străin, nu am intrat în conflict cu vreun alt stat, avem consfințită neutralitatea în Constituție. Republica Moldova a promovat și a făcut totul pentru pace. Totuși, drone și bombe rusești cad și explodează în satele noastre. Și trebuie să recunoaștem că nu avem capacitățile necesare pentru a ne apăra de ele. Este foarte grav că acest lucru se întâmplă și este la fel de grav că unii politicieni își trădează țara, afirmând că nici nu trebuie să ne putem apăra, că Moldova trebuie să rămână slabă și vulnerabilă în fața unor asemenea amenințări. Vom continua să dezvoltăm parteneriate cu țările europene și să modernizăm Armata Națională, așa încât într-o zi să fim un stat care asigură pe deplin securitatea cetățenilor săi. Neutralitatea autentică înseamnă să ne putem apăra în fața bombelor unui stat agresor care ajung pe teritoriul nostru” – a fost mesajul președintei.
Ministerul Apărării Naționale al României a informat că sistemele de monitorizare și supraveghere radar au semnalat ținte aeriene care au evoluat pe diferite traiecte de zbor în spațiul aerian ucrainean, în proximitatea spațiului aerian național, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în jurul orei 23, privind instituirea măsurilor de alertare a populației în zona de graniță a județelor Tulcea și Galați. Pentru supravegherea și monitorizarea spațiului aerian din zonă, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române și, ulterior, două aeronave Eurofighter ale Forțelor Aeriene Spaniole, aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, au decolat din Baza 86 Aeriană Borcea, respectiv 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Instituția a transmis un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și intră în gravă contradicție cu normele de drept internațional.
Imaginile aparțin Poliției R. MOldova: