Poeta cu rădăcini la Râșcova

La 1 iunie, în incinta gimnaziului din s. Râşcova, a avut loc lansarea cărţii semnată de Steliana Grama, volumul de versuri, proză şi piese de teatru, întitulat „La Râşcova Criulenilor, la bunica”.

Părinţii poetei, care a trăit doar 32 de ani, au ales să-şi comemoreze astfel fiica – prin a prezenta publicului din Râşcova creaţia Stelianei în ajunul zilei în care aceasta ar fi împlinit 40 de ani.

images.123

Tatăl Stelianei Grama – Doctorul în drept, Dumitru Grama, şi mama,  scriitoarea Claudia Slutu-Grama, cu sprijinul financiar parţial al primăriei Râşcova, au reuşit să editeze volumul, în care tânăra scriitoare a scris versuri inspirate din povestirile bunicilor Ana şi Constantin Grama din Râşcova, din sentimentele pe care le-a trăit în satul de sub geana codrului, din felul în care se trezeşte natura, cântă ciocârliile, din grijile maturilor pentru pământ şi respectul lor pentru strămoşi.

La manifestare au participat elevi, învăţători, prietenii de familie şi rude, care au cunoscut-o şi au iubit-o pe Steliana. La lansare a venit şi scriitorul şi umoristul Efim Tarlapan, scriitoarea Zinaida Cenuşă, primarul Dumitru Sârbu, prietenii familiei Dumitru Goncear şi Tamara Moleca. Profesoara de limbă română, Liuba Goncear, spunea că Steliana Grama este o stea a poeziei române şi a lansat ideea conferirii gimnaziului din localitate a numelui acesteia.În semn de recunoștință, elevii gimnaziului au pregătit un recital de poezii şi cântece pe versurile poetei. Ecaterina Sadovnic, conducătoarea grupului artistic „Doina Codrului”, a interpretat un cântec compus de ea în memoria poetei.

În 2002, Steliana Grama dedica satului Râşcova o poezie:

(fragment):

„…Râşcova-i frumoasă,

Cu livezi şi vii.

Unde-n altă parte

Mii de ciocârlii?

Codrul unde intră

La oameni în casă?

Rudele m-aşteaptă

Pe ospeţe, Acasă…

Oamenii acestui sat

Din icoane au picat!”

Tatiana Ciobanu, şefa bibliotecii publice, s. Râşcova, Criuleni

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *