Ploile au provocat pagube mari

Subiectul a fost discutat la şedinţa comisiei pentru situaţii excepţionale de pe lângă Consiliul Raional Criuleni, desfăşurată pe 19 iunie, curent, în cadrul căreea responsabilii au informat despre acţiunile întreprinse. 

Фото0434

Ştefan Manole, şeful secţiei situaţii excepţionale, a informat că în satul Măgdăceşti au fost inundate cca 20 de gospodării. Apa a pătruns în beciuri, construcţii auxiliare şi a înnămolit grădini, a distrus drumuri. A fost inundat teritoriul şi sala de ceremonii a unui restaurant. Potrivit specialiştilor, antrenaţi la lichidarea consecinţelor, apele pluviale s-au scurs după ce tehnica specială a spart un dig şi a săpat câteva şanţuri.Ştefan Manole a presupus că zona a fost inundată pentru că sunt astupate canalele de scurgere, şi în mare parte este vina cetăţenilor, care depozitează în aceste canale gunoi menajer.

Pagube au fost înregistrate şi în satele Hârtopul Mare şi Hârtopul Mic: 21 de grădini inundate şi 45 m. de garduri demolate. La Paşcani au fost inundate 3 gospodării şi subsolul grădiniţei de copii. La Ratuş,  şuvoiul a distrus cca 5 km de drum, la Zăicana -  2 drumuri cu lungimea de 800 m, la Drăsliceni – 7 drumuri cu lungimea de 4 km.

Pentru redresarea stării drumurilor a fost implicată tehnica SA „Drumuri Criuleni” şi a mai multor subdiviziuni a Departamentului Situaţii Excepţionale.

Фото0442

Tudor Malai, vice-preşedintele raionului, a atenţionat reprezentantul Centrului de Sănătate Publică Criuleni despre necesitatea de a informa cetăţenii privind imposibilitatea folosirii apei din fântânile de mină inundate, şi controlul calităţii apei din fântânile arteziene, precum şi verificarea stării zonelor de protecţie a acestora. Dionisie Urîtu, vice-preşedinte responsabil de sectorul economic, a informat că ploile, deşi abundente, nu au afectat culturi agricole, doar au deteriorat drumurile de câmp. Președintele raionului  Vitalie Rotaru s-a alăturat discuției la final și a cerut responsabililor să ajungă la locul calamităților naturale înaintea echipelor de filmare TV.

În total, suma pagubelor se estimează la 328 mii 150 lei, iar pentru lichidarea consecinţelor ploilor torenţiale primăriile urmează să apeleze la fondul lor de rezervă sau, dacă nu au aceşti bani, la fodul de rezervă raional sau guvernamental.

S. Cernov

Imagini: SSE Criuleni

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *