Pictură şi sentiment între pereţii IŞE

Pe data de  15 iulie, profesoara de artă plastică şi educaţie tehnologică în Liceul Teoretic „B. Dânga” şi mentora clasei de pictură din Şcoala de Arte Cruglic, Lilia Cazacu, a vernisat expoziţia personală cu genericul „Pictură şi sentiment”, care a cuprins 22 de tablouri pictate de autoare în diferite tehnici.

Vernisajul a fost lansat la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, iar Nelu Vicol, director adjunct, spunea că instituţia şi-a asumat rolul de susţinător şi promotor al spiritelor artistice ale cadrelor didactice din învăţământ. Examinând CV-ul Liliei Cazacu, Nelu Vicol a rămas mirat că dânsa este permanent prezentă în expoziţiile colegilor de la Iaşi şi că a realizat foarte puţine expoziţii în Chişinău şi Criuleni. Dat fiind faptul că IŞE promovează şi talente, iar tablourile profesorilor înfrumuseţează viaţa cetăţenilor, i-a mulţumit Liliei Cazacu pentru că a acceptat provocarea şi că expoziţia va dura până în luna septembrie, fapt ce va permite unui număr mare de vizitatori să o contempleze.  La inaugurarea vernisajului pictoriţa Lilia Cazacu s-a bucurat de susţinerea unui grup numeros de prieteni, colegi şi rude, fiecare dintre ei urându-i artistei sănătate şi realizări frumoase în continuare.

Irina Grabovan, fotograf, i-a spus autoarei vernisajului că o consideră o cunoscătoare bună a tehnicii desenului în acuarelă pe care puţini o practică acum în Moldova şi i-a urat să aibă mereu posibilitatea de a călători, să viziteze locuri şi ţări interesante, pentru că un artist se inspiră din cele văzute, aplicând temperamentul său peste talentul cu care l-a hărăzit Dumnezeu. Dumneaei a remarcat efortul părinţilor Liliei Cazacu, spunând că este foarte costisitor să educi un copil, şi este de multe ori mai scup să fii părinte de copil care a ales să înveţe la arte, pentru că ustensilele costă. Prezentă la deschiderea vernisajului a fost şi Rodica Rotari, fostă elevă a clasei de pictură a Şcolii de Arte din Izbişte. „Venind la expoziţie am senzaţia că m-am întors în timp. Am plecat de acasă, din Izbişte, mai bine de şase ani, iar azi mi-am amintit de sâmbetele şi duminicile petrecute împreună cu doamna profesoară. Era pentru noi o lume aparte, ca şi tot ceea ce semnifică copilărie, baştină, plecările la taberele de pictură, răsăritul soarelui lângă Mănăstirea Neamţ. Era minunat. Azi am văzut pe o pictură a dumisale biserica de la noi din sat şi iarăşi m-a prins nostalgia. Eu am ţinut cu tot dinadinsul să fac şcoala de arte şi consider că discipolii dumisale sunt nişte norocoşi, pentru că nu fiecare profesor este gata să lase pe planul doi odihna şi familia şi să vină în week-end să lucreze de dragul artei. Deşi am continuat studiile în domeniul justiţiei, consider că am o a doua profesie, datorită dnei Lilia Cazacu”.

DSCN4255

Întrebată dacă i-a fost greu să crească o pictoriţă, Zinaida Toderaşcu, mama Liliei, care a venit pentru prima dată la o expoziţie a fiicei sale, spunea: „Ne-a fost foarte greu, pentru că avem trei fete şi pentru ca să aibă ea cu ce lucra la colegiu trebuia să reduc din cheltuieli pentru celelalte două. Iniţial nu vroiam să-i permitem să meargă la şcoala de arte. Dar într-o zi, în anul în care nu vroiam să o înscriem la şcoala de arte, când am văzut cu câtă iscusinţă, cu ochiul liber, a desenat felicitările inserate pe foiţe subţiri din albumul de armată al lui taică-său, am decis cu soţul să o susţinem în pasiunea sa, ca să nu regretăm pe urmă. După şcoala de arte a urmat să decidem dacă îi pemitem să meargă la colegiul „Alexandru Plămădeală”, deja era şi a doua fiică studentă, ne era greu material – a trebuit să muncim pământuri, să strângem de prin poduri… Am investit în educaţia fetelor toate roadele pământului. Ne trebuiau mulţi bani pentru materiale, dar am decis să reducem din alte cheltuieli. Cum îmi imaginez viitorul ei? Îi doresc să ajungă până unde o vor ţine puterile, răbdarea şi sănătatea. Lilia lucrează cu pasiune, face ceea ce simte. Este undeva mai sus şi o steluţă, care străluceşte pentru dânsa”. Şi soţul Liliei, Anatolie Cazacu, de carieră politist, spunea că deşi au joburi diferite, au interese comune, de 16 ani sunt suflete pereche, şi de la prima lor întâlnire ştia că va fi soţul unei pictoriţe, nu a unei profesoare. Multă lume îl tot întreabă, dacă Lilia i-a pictat portretul, la care el răspunde că deocamdată se bucură de o caricatură semnată de soţia sa şi crede că vor mai trece încă vreo 16 până va avea un portret. Cât priveşte expoziţia personală, Anatolie a spus că pentru el este importantă activitatea profesională a consoartei sale şi este mândru de realizările ei. Pauzele muzicale au fost asigurate de către ansamblul folcloric de bărbaţi din satul Dubăsarii Vechi, condus de Veaceslav Troian, şi Victor Caraman, interpret în devenire.

Cu o zi mai devreme, prin străduinţa profesoarei Lilia Cazacu, în incinta Liceului Teoretic „Boris Dânga” din Criuleni, şi-a deschi lucrările Salonul de arte vizuale al elevilor, ediţia 2015, a IV-a la număr, la care şi-au expus lucrări cca 20 de copii din Criuleni, Izbişte, Boşcana, Cruglic, Romania şi Italia, Chişinău.

DSCN4261

Mihai Păstrăguş, profesor universitar, doctor şi critic de artă, care a prezentat atât lucrările expuse la salon, cât şi cele de la vernisaj, spunea, printre altele: „Salonul este o reuşită, este rezultatul muncii elevilor şi profesorilor, şi aş menţiona că dna Lilia Cazacu este o stăruitoare educatoate, profesoră, artistă, care face eforturi dezinteresate pentru artă şi pentru educaţia spirituală a dumneavoasdtră. Vedem aici diverse tehnici expuse – guaşa, grafica, pictura, compoziţia plastică, mergele şi altele. Sunt dovadă că se fac eforturi de diferenţiere a practicilor pe măsura înclinaţiilor pe care le aveţi şi care merită atenţie. Mihai Zaiţ, colegul de breaslă, artist plastic, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, cunoscut pictor şi profesor ieşean, spunea că ediţia din anul curent a Salonului de arte vizuale al elevilor este net superioară celei precedente, sub aspectul calităţii lucrărilor prezentate de discipoli.

Lilia Cazacu a menţionat că elevii criuleneni au participat la ediţia a V-a a salonului de arte vizuale, desfăşurat în Iaşi în acest an, la Concursul internaţional de pictură „Nicolae Tonizza”, experienţă care durează din 2007 şi le-a înmânat diplomele mult aşteptate.

S. Cernov

Imagini: aspecte de la eveniment

Comments

comments

Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *