Deși recolta de miere e mai mică în acest an, apicultorii din Republica Moldova mai au în stoc miere din anul trecut. După cum ne-a comunicat Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, piață de desfacere este, dar prețul propus e mai mic, chiar decât pe piața internă.
În 2022 au fost exportate 3400 de tone de miere. În 2023 „La export a căzut prețul, nu-i preț. Ni se propun niște prețuri foarte mici. Și noi nu avem contracte”, a spus Ion Maxim. Situația e similară și pentru apicultorii din România, Ucraina, Bulgaria, în țările balcanice”.
În prezent, în Republica Moldova activează peste 6500 de apicultori care gestionează circa 260 de mii de familii de albine. La tarabe găsim mierea de tei, mierea de salcâm, miere de rapiță, miere de floarea soarelui, miere de levănțică, miere de hrișcă, miere de salvie sau miere de coriandru, dar majoritatea poate fi trecută la genericul, miere polifloră, căci albinele mai vizitează și alte flori.
Tradițional, Moldova produce anual circa 5,5-6,5 mii de tone de miere și exportă în jur de 3500 de tone. Preponderent, mierea se vinde angro, neambalată și ajunge în țările UE.
Actualmente atât Asociația Naționala a Apicultorilor din Republica Moldova, cât și Asociația Exportatorilor, împreună cu Agenția de Investiții caută parteneri comerciali cu care ar colabora în bază de contracte de lungă durată. Miza se face și pe participarea la expoziții specializate. Avantajul e că mierea nu este un produs perisabil și poate fi păstrată mai mulți ani.