Pensionarii cer să fie informaţi detaliat, pe înţelesul lor

Pe 8 iunie, un grup de persoane în etate din or. Criuleni a participat la o discuţie despre participarea lor la alegeri, despre cum sunt informaţi, despre ce promisiuni ale candidaţilor lansate în ultimii ani au fost realizate de către cei care le-au cerut votul.

Aţi decis deja pentru cine veţi vota?

Aflaţi în ultima săptămână de campanie electorală, moderatorul a lansat discuţia cu întrebarea „Cât de informaţi sunteţi despre cine candidează la funcţia de primar şi dacă sunteţi gata să faceţi alegerea liber şi informat?”

DSCN4013

Zinaida Poştarenco, în vârstă de 59 de ani, spunea că a participat la câteva dintre întâlnirile electorale, pe care le-au organizat candidaţii electorali pe strada, unde locuieşte. Despre cei ce n-au fost să-i inforrmeze personal despre platformele lor electorale, nu cunoaşte nimic şi, respectiv, numele lor în buletinul de vot nu spune nimic. Unii candidaţi s-au limitat la plasarea bucletelor prin porţi, dar oamenii în vârstă nu citesc buclete, fie că văd rău, sau nu le înţeleg conţinutul.  „Mă scol dimineaţa şi găsesc tot coridorul aşternut de  materiale. Cui trebuie ele că se risipesc nişte bani, şi bani mulţi pentru editarea lor!” – a opinat Vera Labuşneac, în vârstă de 73 de ani.

„Este interesant că aceste buclete se distribuie noaptea, pe furiş, să nu-i vadă nimeni! Dacă eşti de la partidul violeţilor, de exemplu, vino deschis, explică, spune ce ai de spus. Mie mi se pare că aceşti agigatori muncesc pentru bani şi atunci nu-şi merită banii sau nici ei nu au încredere în persoanele în favoarea cărora fac agitaţie!” – consideră Ludmila Cociug în vârstă de 63 de ani, asistentă medicală. „În curtea noastră au fost patru candidaţi pe care i-am ascultat destul de mult. Unul dintre ei a vorbit foarte frumos, doar că nu a explicat cum va îndeplini promisiunile sale. Atât de frumos a vorbit că nici ploaia nu a trimis oamenii pe la casele lor!” – spune Aleftina Samsonova, vorbitoare de limbă rusă, precizând că şi candidatul şi-a expus platforma în limba rusă ca să fie pe înţelesul alegătorilor de această etnie.

Aţi fost mulţumiţi de alegerea pe care aţi făcut-o la alte scrutine electorale? Vi s-au realizat aşteptările legate de candidatul ales?

Petru Necepurenco, în vârstă de 78 de ani, a spus că locuieşte în Criuleni de 38 de ani şi  consideră că fiecare dintre candidaţi vine la primărie nu pentru scopul cuiva, dar pentru scopul său personal. El vine să lucreze patru ani pentri a-şi rezolva propriile probleme, nu problemele cetăţenilor. Bărbatul spune că  nu a văzut niciodată ca “preşedintele consiliului local să se intereseze de problemele din curţile omului.  Noi nu i-am văzut niciodată ca ei să-şi dea darea de seamă. Ei spun mereu că nu-s bani, dar sunt probleme rezolvarea cărora nu necesită mulţi bani”.

DSCN4012

Zinaida Poştarenco: ”Pe strada noastră au făcut drumul, la mine e ultima casă în rând, noi toţi locatarii am adunat bani pentru ca primăria să ne cumpere pietriş. Şi ce credeţi, dacă nu ieşeam la poartă, când am auzit camionul, era cât pe ce să se ducă pe altă stradă, că, vezi tu, funcţionarul din primărie a spus că „aceştia vor prea mult”! Ce interesant, am spus eu, cu banii mei – şi eu vreau prea multe!?”. Oamenii în etate au spus că sunt discriminaţi în aşa fel la fiecare pas. Cu toate că a plătit pentru drum aceeaşi bani ca şi locatarul de la începutul străzii, era cât pe ce să rămână cu noroiul în poartă, dacă nu era acasă, de exemplu, să monitorizeze situaţia.

Oamenii în etate au concluzionat că este important să analizeze listele de consilieri, care îi susţin pe candidaţi, or, primarul este funcţionarul care execută, iar consilierii – cei care adoptă deciziile. Orice problemă a cetăţenilor, care ţine de competenţele primăriei, poate fi adusă la cunoştinţa aleşilor locali prin consilierul pe care l-au susţinut în alegeri. „Da consilierii sunt numai de şezut în cabinet, sau trebuie să vorbească cu oamenii, să-i întrebe, care sunt problemele lor? Nici pe unul nu-i vedem. Când o să-i cunoaştem? De patru ani cerem, dar nu ni s-a rezolvat problema. Avem în faţa blocului patru plopi de peste 30 de ani şi atunci când aceştia înfloresc, ne sufocăm, strănutăm, lăcrimăm. Am vorbit, i-am rugat, parcă a decis consiliul să defrişeze aceşti copaci, dar iată că au trecut patru ani şi nu ne ia nimeni în calcul suferinţa noastră!”- a spus Valentina Sâtnic, fostă profesoară, în vârstă de 78 de ani.

„Eu locuiesc din 1970 pe strada Tolstoi, pe care o poreclim Ciucotca: apeduct nu avem, lumină pe stradă nu avem, drumurile nu sunt practicabile. Am lucrat toată viaţa asistentă medicală şi când trebuia să merg de urgenţă la serviciu, maşina salvării nu putea urca până la casa mea, eram nevoită să cobor la şosea, ca să pot pleca la spital. Au trecut 45 de ani de atunci, am săpat două fântâni în acest răstimp, lumină pe stradă, la poarta mea, am conectat la propriul contor, ca să fiu sigură că nu mă împiedic, dar dacă e un pojar – nici acea maşină nu poate ajunge la noi, din cauza drumului. Toţi primarii de până acum nu ne-au creat condiţii, numai au promis” – s-a referit Ludmila Cociug la îndeplinirea promisiunilor electorale.

„Noi am scris cerere în primărie că ni se prăbuşeşte acoperişul. Locuiesc într-un bloc vechi cu 2 etaje, suntem majoritatea femei în vârstă, pensionare, soţii ne-au decedat demult. Primarul aşa de frumos a vorbit cu noi, ne-a ascultat păsul, a spus că poate ne va da o mie de lei. A trimis o comisie, dar nici acei o mie de lei nu i-am văzut, bani care, de fapt, sunt doar o picătură din cât am avea noi nevoie pentru a repara un acoperiş, cu preţurile de azi. Mai mult, şi locatarii de la etajul I au refuzat să participe la reparaţia acoperişului, spunând că ei nu au acoperiş” – a spus dna Vera…

Pensionarii vor vota, dar… indignaţi

Cu toată indignarea oamenii în etate sunt decişi să meargă la vot, se vor mai informa în ultimele zile, şi vor face alegerea. Ei spun că votul lor poate schimba sistemul. Nina Carauş, în vârstă de 66 de ani, spune că va merge la vot, deşi se arată indignată de preţurile umflate la produse, de faptul că nimeni nu controlează formarea adaosului comercial, de faptul că s-au plâns pe organizarea traficului rutier pe strada lor, doar că nici un funcţionar nu le-a răspuns, deşi este obligat prin lege.  „Oamenii din oraşul nostru sunt pasivi, nu-şi cer drepturile. Eu cred că primarul, care va fi ales va trebui obligat să depună jurământ, că va îndeplini toate promisiunile. Dacă nu le îndeplineşte – trebuie alungat din funcţie înainte de termen!” – a spus femeia.

DSCN4017

Tatiana Neculai, directoarea Centrului de zi şi plasament pentru persoanele în etate şi cu dizabilităţi „A. Grajdian”, în incinta căruia a avut loc discuţia, a spus că la alegerile locale din 14 iunie 2015, persoanele aflate în plasament vor vota, cel mai probabil, în satele lor, astfel că centrul nu va solicita urna mobilă pentru ca bătrânii plasaţi aici să-şi exprime opţiunea pentru candidaţii la funcţia de consilierii raionali.

S. Cernov

Această întâlnire s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Campanie de informare civică şi educaţie electorală pentru alegerile locale 2015”, implementat de către Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul Consiliului Europei.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *