Pasiunea Adrianei, inspirată din meşteşugul tradiţional

Tânără, plină de speranțe și vise, Adriana Oprea (în fotografie), îmbină tradiția cu mo-dernul, prezentând lumii întregi lucrări de artizanat uimitoare. La doar 14 ani a reușit să participe la un șir de concursuri precum Festivalul „Aho, aho, răsună Nistrul”, „Ia Mania”, „Ziua Vinului”, „Croșeta de aur” obținând locuri de frunte și mențiuni. Locuiește în Molovata Nouă, raionul Dubăsari, şi se caracterizează ca o persoană pasionată de lucruri frumoase. Prima ei pasiune a fost tradiția, astfel și astăzi, în pofida vârstei fragede, înceacă să o transmită prin lucrările sale croșetate, pline de emoție și trăiri.

DSCN6402

- Dragă Adriana Oprea, cum te-ai caracteriza, în câteva cuvinte?

- Îmi place să descoper și să cunosc ceva nou, dar niciodată nu neglijez tradițiile și obiceiurile străbune. Un fir de ață și croșeta reprezintă pentru mine instrumente cu ajutorul cărora pot creea adevărate opere de artă.

- De unde această dragoste pentru croșetat?

- Familia noastră deja de trei generații se ocupă cu croșetarea. Dragostea pentru croșetat a venit de la bunica, care a încercat mereu sa mă învețe măestria croșetei.

- De la ce vârstă practici această meserie?

- Am început pe când eram copil. La doar 4 ani am luat prima dată croşeta în mâini și de atunci pasiunea pentru acest instrument şi firele multicolore nu a încetat să crească.

- Îndeplinești lucrările după anumite modele sau încerci să-ţi formezi propriul stil?

- Inițial lucram după modele deja făcute, dar acum îmi place să inventez modele noi, să caut şi să pun acel accent, care conferă originalitate fiecărei lucrări. Câteodată pur și simplu improvizez, iar rezultatul mi se pare mereu frumos, chiar dacă uneori e neaşteptat.

- Unde ai avut ocazia să-ţi expui lucrările?

- Ori de câte ori am ocazia, particip la concursuri şi festivaluri naționale, pentru că arta trebuie să fie văzută de oameni. Sunt multe ocazii – şi în raion, şi în republică, să ne vadă lumea. Acest festival este şi el o ocazie să ne promovăm şi să testăm cât de interesante sunt lucrările noastre şi pe cât de necesar este să rămânem fideli tradiţiilor noatre populare.

- Ce alte pasiuni, ocupații mai practici în timpul liber?

- Îmi place pictura, merg chiar și la o școală specializată pentru a deprinde arta desenului. Sportul la fel reprezintă ceva deosebit pentru mine, îl practic cu placere.

- Ai ales deja şi ce meserie ce meserie vei practica pe viitor?

- Sper că voi reuși să devin un designer vestimentar renumit. Este visul meu şi sunt conştientă că trebuie să muncesc de pe acum pentru rea-lizarea aceastei dorințe. Sunt convinsă că voi reuși.

- Pentru tine, croșetatul reprezintă doar o pasiune sau și un mod de a obține un profit?

- Vindem lucrări doritorilor, dar pentru mine croșetatul este mai mult o pasiune, decât o meserie din care să obțin bani. Croșetez pentru că-mi place.

- Transmite un mesaj cititorilor noştri.

- Salutări tuturor cititorilor „Est-Curier”. Vreau să-i îndemn, dacă simt o pasiune pentru un meşteşug, să nu ezite să şi-o dezvolte. Îndrăgiți un meșteșug pentru că tradițiile merită să fie păstrate și transmise generațiilor următoare!

Interviu de Galina Efros, stagiară

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *