DubăsariEducaţieEst-Curier

Părinții au devenit mai exigenți față de școală

În ajun de an școlar tot mai mulți manageri ai instituțiilor de învățământ preuniversitar erau îngrijorați de scăderea numărului elevilor.

La Marcăuți școala primară are 20 de elevi și pare un cuib de povești. Deși întreținerea ei e costisitoare părinții insistă ca picii lor să nu plece din sat. La Molovata Nouă, bunăoară, sunt 106 elevi. Cu ajutorul ”Operae Life
onlus” au fost create pentru ei condiții foarte favorabile, dar migrarea acestora la liceele din satele vecine e un pericol iminent.

Directoarea Angela Curcubet, referindu-se la necesitatea menținerii contingentului de elevi, le amintea sătenilor în cadrul adunării generale și de faptul că migrația are impact negativ asupra situației materiale a instituției: ”Italienii ne-au ajutat să facem reparații în interior, dar bani pentru lucrările de exterior nu avem. Nu ne ajung chiar 426 mii de lei pentru a asigura salarizarea cadrelor didactice.”
Svetlana Isaicul, reprezentanta Direcției raionale învățământ Dubăsari, zice că în urma analizei valorificării bugetelor alocate pe parcursul anului 2021 majoritatea instituțiilor din raion pot face față exigențelor, având economii de cca 40 la sută. Cei 2755 elevi, cu 23 mai mulți față de 2020, din nouă instituții preuniversitare au condițiile necesare pentru a studia cu frecvență fizică. Deocamdată doar o alertă neconfirmată ulterior a pus în carantină o clasă de la LT Doroțcaia.

Școlile au bun potențial profesoral care poatea sigura calitatea predării. La gimnaziul din Corjova a venit chiar
o nouă învățătoare pentru clasele primare. Deocamdată migrația nu a afectat serios funcționarea instituțiilor
școlare, mai sunt pedagogi, sunt și elevi, care insuflă speranțe. S-au schimbat însă preferințele părinților referitor la limba străină pe care cred ei că trebuie s-o cunoască copiii lor. Astfel că la Pîrîta anul școlar a început cu un protest al părinților elevilor unei clase a doua care nu au fost de acord ca odraslele lor să studieze limba franceză, în timp ce colegii lor din clasa paralele au fost înscriși la orele de engleză. Conflictul a fost aplanat și toți vor studia engleza, dezavantajată râmânând profesoara de franceză.

De altfel, în majoritatea instituțiilor, părinții pun accent pe studierea limbii engleze, aceasta, în viziunea lor, fiind o mai bună deschizătoare de drumuri.

E. Motricală

Imagine simbol

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button