ORICE IMPLICARE E UN SUCCES

Locuitorii satul Molovata, raionul Dubăsari, sunt deschiși inovațiilor atât în domeniul economic, cât și social. În contextul promovării toleranței și bunei comunicări între diferite grupuri sociale s. Molovata a făcut viză de reședință și unei Școli Deschise a Fotbalului Distractiv.

E un proiect ce oferă copiilor ocazia să fie mândri de capacitățile lor. Or, Şcolile deschise de fotbal distractiv au fost înfiinţate în baza concepţiei Asociaţiei Daneze de Fotbal, fondată pe principiul distractiv, conform căruia accentul se pune pe jocurile vesele şi nu pe rezultate, scor sau ridicarea nivelului profesional. Toate exerciţiile şi jocurile mici sunt planificate în aşa mod, încât fiecare participant să poată sesiza de fiecare dată propriul succes, fie şi unul minor.

Orce implicare e un succes.

Jocurile distractive şi „concepţia pedagogică de fotbal distractiv” sunt instrumente, care contribuie la procesul de consolidare a păcii şi stabilităţii, apropierii sociale dintre diferite grupuri, restabilirea şi consolidarea colaborărilor sportive între municipalităţi, şcolile de fotbal şi primare, lideri, antrenori şi copii, contribuind în acelaşi timp la dezvoltarea fotbalului de masă „Grassroots” şi principiului de bază „Sport pentru toţi”.

Cluburile de fotbal participante în cadrul acestui program, liderii acestora, antrenorii şi copiii, contribuie la restabilirea relaţiilor de prietenie pierdute anterior, încrederii şi colaborării sportive între diferite grupări antagoniste, favorizează dezvoltarea coexistenţei paşnice, încrederii, restabilirea contactelor şi colaborărilor sociale.

Primarul localității, Igor Brînză, spune că odată cu inaugurarea Școlii deschise de fotbal copiii din Molovata au posibilitate, datorită dotării cu ecihpament performant, să practice fotbalul la un nivel mult mai înalt și rezultatele nu întârzie să apară.

Și Aurelia Bejenari, directoarea liceului din localitate, vorbește despre schimbări în comportamentul discipolilor:

– E un proiect binevenit pentru elevi, în special, pentru fete, care din câte am observat, s-au implicat cel mai mult în implementarea lui. Probabil, băieții sunt atrași de fotbalul clasic, dar nu se dau în lături și atunci, când e vorba de fotbal distractiv.

Proiectul OFFS este implementat în ţara noastră de către FMF şi organizaţia neguvernamentala CCPA din Danemarca din anul 2006, iar principalele obiective sunt promovarea fotbalului în toate regiunile Moldovei şi acordarea unei asistenţe metodice şi tehnice asociaţiilor, cluburilor şi şcolilor de fotbal. În afara de Moldova, proiectul OFFS se desfășoară în alte 15 ţări din Balcani, Orientul Apropiat şi Caucaz. De-a lungul anilor 2006-2015, în proiectul OFFS au participat peste 30.000 de copii şi 1000 de antrenori din toate regiunile Moldovei şi ale Transnistriei.

E. Alexei

În imagine: secvență de la Festivalul Fotbalistic cu genericul „Sport + Şcoala + Poliţia (SSP)”, sub egida Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal şi Inspectoratului General al Poliției, desfășurat în incinta Școlii deschise de fotbal din Molovata, când 300 de copii de 6-11 ani, au avut parte de diverse activități sportive și educative prezentate de către sportivi şi angajații Inspectoratului de Poliție Dubăsari.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *