CriuleniEducaţieEst-Curier

Orice casă, chiar și virtuală, necesită protecție

Invazia tehnologiilor informaționale în casele noastre, mai ales în viața copiilor, nu mai poate fi oprită, dar pericolele pe care le generează ea pot fi diminuate.

Cum să evite situațiile neplăcute și riscurile în timpul utilizării Internetului, au discutat un grup de părinți întruniți în incinta Bibliotecii Publice ”Tamara Isac” din Criuleni, duminică, 22 octombrie.

288638_main

Viorica Șapavalov, șefa bibliotecii și trainer în Programul național de coding „SuperCoders”, informa adulţii despre importanța respectării securității datelor cu caracter personal, datelor de identificare, în timp ce copiii lor erau captivați de crearea unor aplicații în cadrul  unui atelier de lucru. Aparent dispozitive mici (telefoanele, planșetele, compiuterele) au un potențial imens, care necesită reguli de conduită foarte rigide, căci dacă în viața reală în casa noastră nu permitem accesul oricui, nu ieșim în stradă nuzi sau îmbrăcați sumar, nu folosim limbaj indecent, nu ne maimuțărim, în mediul virtual mulți își permit acest lucru și e în detrimentul lor. Fotografia postată ca bravadă pentru a face gelos pe cineva sau a trezi invidia cuiva este văzută și de oameni străini, de existența cărora protagonistul idée nu are. Astfel că impresia lui despre sine, de gen “ce mișto sunt”, ar putea fi în disonanță cu percepția altora a persoanei date. E o subminare benevolă a reputației chiar și în timp.  Or, nimic din INTERNET NU DISPARE, chiar și mesajele, pozele pe care le-ai șters. Ele sunt stocate pe un server, și cine are cunoștințe și interes le poate readuce la actualitate. Caracterul omului, starea lui socială se modifică în timp și când i se pare lumea mai frumoasă, e pe cale de a face o carieră fulminantă, o poză sau o remarcă de genul  „se simte bine  cu ….la …” de care a și uitat, dar postată dintro euforie juvenilă, îl poate distruge pe el și chiar submina autoritatea urmașilor lui.

Participantii Coders
Participanţii la atelier

De altfel, postarea informației despre datele personale: mașină, casă, vacanțe, distracții poate servi drept momeală pentru persoanele rău  intenționate, mai ales hoți. Nu sunt de neglijat în acest context și rețelele de traficanți, pedofili, care-și țintesc victimele acum mai uşor din mediul virtual.

Viorica Șapavalov a vorbit și despre pericolul furtului de identitate, care poate genera neplăceri grave unei persoane, dar și despre programele, care ar asigura controlul aplicațiilor accesate de copii, ca aceștia să nu se piardă în amalgamul  informațiilor necorespunzătoare vârstei lor și nocive.

Majoritatea celor prezenți au solicitat ca acest seminar privind protejarea datelor personale să fie organizat și pentru adolescenți.

E. Chiriac

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button