Orașul Criuleni are buget, piață și… brad

Şedinţa Consiliului Local Criuleni s-a defăşurat pe 15 decembrie, 2014, având pe agendă 30 de subiecte. Suplimentar, au mai fost incluse şapte proiecte de decizie, care au necesitat aprobarea Consiliului.

Primul şi cel mai important subiect a fost aprobarea bugetului primăriei Criuleni pentru anul 2015. La venituri şi cheltuieli acesta a fost aprobat în mărime de 10 mln 762,1 mii lei, fără deficit, cu votul a 16 consilieri prezenţi. Referindu-se la structura bugetului, Larisa Istrati, contabilul-şef al primăriei Criuleni, spunea că din cele 10 mln. 762,1 mii lei transferurile de la bugetul de stat vor constitui 6 mln 588,9 mii lei, dintre care pentru finanţarea învăţământului preşcolar şi extraşcolar – 6 mln  065,7 mii lei, cu destinaţie generală de la bugetul de stat – 523,2 mii lei. În 2015 primăria Criuleni va trebui să adune propriile venituri în mărime de 803,6 mii lei din impozit funciar, impozit pe bunurile imobiliare şi alte impozite, perceperi şi incasări, 1 mln 628 mii lei – taxe şi impozite locale. Din impozitul pe venitul persoanelor fizice primăria Criuleni va putea utiliza doar 20%. Impozitul pe venitul din activitate de întreprinzător, conform noii metodologii de formare a bugetului, aplicată din 2015, nu va fi vărsat în bugetul oraşului.

DSCN3210

La dezbateri, înainte de aprobarea bugetului în a doua lectură, consilierii au avut întrebări. Mihai Sclifos s-a arătat nedumerit, de ce doar 14,8 mii lei pentru acţiuni sportive, cifra care nu diferă de cea din anul precedent, calificând suma drept “mizerabilă”, şi a propus ca aceasta să fie cel puţin dublată. Larisa Istrati a explicat că ea se formează conform normativului per locuitor, ca mai apoi să spună, că, de fapt, nici această sumă nu a fost valorificată în 2014. Pentru acţiuni sportive în buget au rămas nevalorificaţi 8300 de lei, iar pentru acţiuni destinate tineretului nu s-a cheltuit nici un leu din cei  8700. Tot Mihai Sclifos s-a arătat indignat de cota impozitului funciar pentru cariere şi pământuri distruse în urma activităţii de producere, stabilită de 350 de lei pentru un hectar, o “taxă de râsul lumii”, şi a propus să formuleze un demers către comisia funciară a Parlamentului şi să atenţioneze deputaţii asupra acestei nedreptăţi, că la cât costă o maşină de nisip, taxa ar trebui să fie de cel puţin 10 ori mai mare. Tudor Bobeico s-a interesat, dacă s-a făcut o evaluare a necesităţilor instituţiilor publice înainte de formarea bugetului, “poate sunt puţini bani, sau sunt mulţi”, făcând referire la bugetul Şcolii de Arte, care constituie peste un million şi jumătate de lei, la care a primit asigurări că suma nu este exagerată, şi că banii preconizaţi să fie incasaţi de la părinţi se acumulează în totalitate.

Consilierul Iurie Andriuţă a dorit să afle care este activitatea Muzeului de Istorie şi Etnografie Criuleni, care la 6 unităţi de personal necesită cheltuieli de 242,9 mii lei anual. Totodată, consilierul a recunoscut că nu este la curent, câţi vizitatori are muzeul şi ce activităţi desfăşoară. Larisa Istrati a spus că retribuirea muncii este de aproximativ 200 de mii lei, celelalte sunt cheltuieli de întreţinere. Tudor Bobeico propune pe viitor să se formeze în zona respectivă un fel de centru cultural, care să întrunească şi biblioteca, şi muzeul, ca să nu fie nevoie de câte 2 paznici pentru fiecare instituţie, de 2 directori şi de un număr dublu de dereticătoare. Dar această sarcină ar putea reveni déjà următorului consiliu.

După ce au votat bugetul unanim, consilierii au trecut la aprobarea cheltuielilor. Printre altele, s-au găsit bani pentru instalaţii de lumini decorative pe strada 31 August 1989 – 40 de mii, 10 mii lei pentru achitarea lucrărilor de reparaţie a autoturismului, luat în comodat de către primăria or. Criuleni, 20 de mii de lei pentru procurarea cadourilor pentru copiii din grădiniţe la sărbătorile de iarnă.

Votând proiectul 8/9 din 15 decembrie 2014, consilierii au atribuit pieţii din centrul or. Criuleni denumirea de “Piaţa Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

6 mii lei  – atât costă bradul instalat săptămâna trecută în piaţa Ştefan cel Mare şi Sfânt. Consiliul local Criuleni a alocat suma dată SA  “Agroservice” din or. Criuleni, care a vândut primăriei pomul respectiv. Până la Sf. Nicolai, bradul ar putea fi împodobit, jucăriile fiind procurate de către întreprinderea municipală.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *