EcologicSocial

„Ora Planetei” este pentru toți! Vezi cum te poți implica

 „Ora Planetei” e un moment simbolic, dar cu impact global în care milioane de oameni din peste 8.000 de orașe din 195 de țări se unesc pentru a transmite un mesaj puternic despre importanța protejării planetei.

A XIX-a ediție a acestei campanii, se va desfășura azi la sâmbătă, 22 martie 2025, de la 20:30 până la 21:30, ora locală. 

 „Ora Pământului”  este ca un apel simbolic pentru angajamente globale și eforturi de combatere a schimbărilor climatice, începând de la soluţii locale. Nu pretinde că este un exercițiu de reducere a energiei sau a emisiilor de carbon, deci, nu măsoară reducerea consumului de energie electrică în timpul evenimentului. Totuşi în urma evenimentului au fost înregistrate modificări în specificul ofertei şi cererii de energie electrică.

Consumul de energie electrică depinde de fiecare. Deprinderile fiecăruia  pot avea efect negativ asupra naturii şi a planetei. Monitorizează-ţi rutina zilnică şi fă modificările necesare pentru a evita orice consum nejustificat.

Pe lângă gestul simbolic de a stinge lumina și a deconecta aparatele electrice neimportante, provocarea anului 2025 este să dedicăm această oră unor activități care ne ajută să ne simțim bine împreună cu cei dragi și, totodată, să contribuim activ la protejarea mediului, spune și ÎCS ” Premier Energy”.

Evenimentul internațional Ora Planetei, organizat din 2007 în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, este o mișcare globală la nivel local, care unește oamenii şi îi motivează să ia măsuri pentru soluționarea la nivel local a problemelor de mediu și să protejeze planeta. Angajând o comunitate amplă, iniţial evenimentul a avut ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice, prin renunţarea sau reducerea la maximum a consumului de energie electrică timp de o oră.

Organizatorul Orei Planetei este World Wildlife Fund (WWF), o organizație internațională a cărei activitate vizează cercetarea legată de conservarea și restaurarea mediului natural.

Pentru prima dată WWF a atras atenția asupra cercetărilor științifice cu privire la schimbările climatice ale planetei în 2004, când a decis să atragă cât mai mulți oameni posibil pentru a găsi soluții în comun această problemă. Până în 2005 a fost dezvoltată o idee, care a fost pusă în aplicare sub forma unei acțiuni cu deconectarea benevolă a energiei electrice timp de o oră. Evenimentul a primit numele de „Big Click”, dar în 2006 a fost schimbat în „Earth Hour” pentru a renunţa la accentul pus doar pe stingerea luminilor și pentru a spori atenția asupra problemelor întregii planete. 

Participă și tu, stinge lumina și deconectează toate instalațiile, ce nu sunt vitale, pentru a continua să atragem atenția la schimbările climatice de pe glob. Astfel, contribuim împreună la efortul comun de a asigura protecţia mediului prin cultivarea deprinderii de a economisi energia electrică.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button