CriuleniEst-CurierSocial

Opinie. Lucrări similare, dar abordarea face diferența

Cum se renovează bulevarde în Lituania și în Criuleni

Săptămâna trecută, bulevardul principal din al doilea ca mărime oraș al Lituaniei, Kaunas, era în plină reconstrucție.

Autoritățile renovează artera pietonală, foarte lungă, de altfel, flancată de clădiri nu mai înalte decât două etaje, care, spun ei, este centrul vechi al urbei, atestată documentar pentru prima dată în 1361.

Obișnuită cu un altfel de ”evroremont”, mi-a atras atenția grija cu care sunt protejați copacii ajunși la maturitate, ca să supraviețuiască acestor reconstrucții. Pentru că, deși este o țară cu destul de multe precipitații (Lietuva, în traducere, ar însemna ”ținutul ploilor”), iar vara adevărată nu durează decât o lună sau două, valurile de căldură și aici se simt mai puțin anume la umbra copacilor, și anume a copacilor maturi.

Scoarța teilor, protejată de eventuale traume în perioada lucrărilor de reconstrucție

Reconstrucția în Kaunas înseamnă renunțare la asfalt. Pentru partea pietonală e preferată piatra de caldarâm, sau plăcile de granit.

Asfaltul este înlocuit cu piatră de caldarâm
Zona unde se fac lucrări este îngrădită, pentru siguranța cetățenilor și confortul muncitorilor.
Străzile în Kaunas se fac un pic bombate pe mijloc, iar picăturile de ploaie se scurg spre borduri, de acolo fiind direcționate lejer în captaje pluviale
Stradă în centrul vechi al Kaunasului. August, 2022.

Și la Criuleni au loc lucrări de reconstrucție a bulevardului Biruința, un fel de pietonală a orașului. Esența e aceeași, dar abordarea e diferită.

Conform proiectului, descris de autorități, una din părți va fi din asfalt – cea destinată bicicliștilor și tuturor amatorilor de tot felul de roți, iar cealaltă – din dale de beton. Copacii de pe mijloc, în mare parte nuci răsăriți la întâmplare, n-au fost cruțați, deși formau o parte din umbră, și nu erau bătrâni. Și suntem o țară sudică, cu multe luni toride și temperaturi ridicate peste norme de prin aprilie.

Proiectul aprobat spre executare privind reconstrucția bulevardului Biruința. Fotografie afișată public.
”Jertfa” reconstrucției, care cândva tot a costat niște bani publici
Cetățenii sunt rugați să ocolească zona, pentru că lucrările se fac cu mecanisme, inclusiv autobasculante.

Recent, pe partea stângă, contrar proiectului inițial, a apărut un zid de beton. După cum a explicat primarul, Mihail Sclifos, s-a dovedit că o greșală de proiectare ar putea compromite toată lucrarea, sau, apele  de ploaie, dacă vor fi abundente, ar putea inunda în continuare răzoarele și aleile. Zidul ar veni să protejeze atât țevile îngropate în pământ, cât și să direcționeze fluxul apei spre gura captajului sau să prevină consecințele proiectării. În plus, zidul va avea și un scop funcțional: va fi amenajat ca și bancă în parc.

Zidul nu a fost proiectat inițial, dar el va avea și funcția de bancă stradală

Primarul dă asigurări că referitor la speciile de copaci care urmează a fi plantate, va fi inițiată o discuție publică, implicați specialiști…

Reconstrucția, conform datelor afișate pe banner-ul de pe brad, ar trebui să se încheie într-o lună, către 20 septembrie, curent.

S. Cernov

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button