Sfântul Apostol Ioan Evanghelistul sau Teologul va fi, din acest an, ocrotitorul Liceului Teoretic „Boris Dînga” din Criuleni. Decizia colectivului de pegadogi şi elevi ai liceului de a avea un Hram al instituţiei, a fost inspirată şi din colaborarea cu clericul bisericii din Criuleni, Ioan Ţuţuianu, cel care le predă şi orele de religie unei părţi dintre elevi.
Cu prilejul instituirii unei noi tradiţii, pe data de 26 mai, Liceul a fost gazda unui eveniment de amploare, la care au fost invitaţi un sobor de preoţi din circumscripţie, foşti absolvenţi, părinţi, directori de instituţii şcolare din raion, primari şi oficilităţi raionale în funcţie sau cu statut de „ex”.
Ziua a început cu un careu festiv în cadrul căruia a fost oficiată slujba de sfinţire, după care elevii şi-au ocupat locurile în clase, iar preoţii au trecut cu busuioc, agheasmă şi untdelemn prin fiecare încăpere. Protopopul de Criuleni şi Dubăsari, Teodor Pelin, a înmânat directoarei icoana cu chipul Apostolului Ioan Teologul, care a fost aşezată la intrarea în liceu.
La amiază, în sala de festivităţi a început o şedinţă festivă, iar elevii au prezentat câteva secvenţe artistice. Ana Novic şi-a început discursul prin a pomeni înaintaşii acestei şcoli, atât din rândurile profesorilor, cât şi a absolvenţilor. Potrivit directoarei, instituţia este apreciată pentru calitatea studiilor, baza modernă materială, pentru promovarea şanselor egale între elevi, pentru performanţă şi grijă de sănătatea şi securitatea elevilor şi legătura cu comunitatea. Aprecierea nu este întâmplătoare, dar este rodul muncii multor generaţii de profesori, elevi şi părinţi. Clădirea actualului liceu şi-a deschis uşile în 1973, având până azi 42 de promoţii, 17 promoţii de liceeni şi 23 de promoţii de absolvenţi cu studii medii generale sau gimnaziale.
Din septembrie, 2005, instituţia poartă numele lui Boris Dânga, primul şi unicul director din Moldova care deţinea titlul „Învăţător al poporului din Uniunea Sovietică”, adept al inovaţiilor pedagogice. De atunci, studii gimnaziale au finisat 4308 elevi, studii medii – 3773 de elevi, diploma de bacalaureaţi au ridicat 924 de elevi. „Sărbătoarea de azi este o celebrare a valorilor şi reuşitelor acestei instituţii”, – a spus Ana Novic. De rînd cu alte instituţii din raion, Liceul din Criuleni, a trecut prin câteva etape de transformare şi modernizare, pornind de la convingerea ex-preşedintelui de raion, Grigore Sârbu, potrivit căreia copiii trebuie să studieze nu doar în condiţii bune, dar şi în condiţiile frumosului, iar adevărata educaţie izvorăşte din frumuseţe.Ajunşi, într-un fel, la o zi a bilanţului, liceul este astăzi o instituţie cu sistem performant de încălzire şi cazangerie proprie, mobilier, uşi, ferestre şi pardoseli moderne, pereţi termoizolaţi, curtea amenajată. Instituţia dispune de table interactive şi de laptopuri pentru profesori, bilbiotecă dotată şi alte utilităţi necesare elevilor.
Au vorbit şi absolvenţii instituţuiei. Actualul primar al or. Criuleni, Dumitru Simon, şi-a amintit că 42 de ani în urmă stătea exact în acel loc, în sala festivă, cu emoţii de absolvent, cântând cântece de adio şcolii şi de recunoştinţă profesorilor. Anatolie Istrati, directorul gimnaziului din Slobozia Duşca, a absolvit pe vremuri şcoala nr.1, şi acest fapt a fost ca şi o carte de vizită atunci când s-a prezentat la facultate. Vladimir Soltanici, actualul şef al Direcţiei Educaţie, şi-a împărţăşit emoţiile, spunând că se consideră şi absolvent al acestei şcoli, având posibilitatea să se manifeste în calitate de cadru didactic şi manager al unui colectiv puternic şi cu tradiţii. Rodica Mândruţă-Stratan, Sergiu Rapcea, Tatiana Macari au vorbit despre recunoştinţa lor faţă de liceu şi profesorii care i-au format, au mulţumit din partea părinţilor pentru performanţele deja propriilor copii.
Mesaje de salut au adresat actualul preşedinte de raion, I. Andriuţa, ex-preşedintele V. Rotaru, ambii vorbind despre meritele instituţiei şi a conducătorilor acesteia, au adresat felicitări părinţilor şi elevilor.
Ana Novic a anunţat că întâlnirea cu absolvenţii liceului se va organiza nu în februarie, dar în ziua când instituţia îşi va serba Hramul – 21 mai, pomenirea Sf. Apostol Ioan Teologul.
S. Cernov
IMagini video – aici: