O nouă ascensiune prin “Melodia ornamentului”

Natalia Tricolici este o persoană cunoscută la Boșcana, dar și în mediul academic din raionul Criuleni, grație neastâmpărului și creativității sale.

mama tamara tricolici

În pofida tinereții, are la activ o experiență bogată în promovarea artelor, iar la 22 aprilie s-a impus cu o nouă realizare. A inaugurat vernisajul de pictură şi tapiserie  „Melodia ornamentului” în incinta Institutul ui de Ştiinţe ale Educaţiei din Chișinău. 25 de lucrări executate în diferite tehnici au captat privirea vizitatorilor pentru că vizualizează valorificarea tradiţiilor populare, promovarea spiritului naţional în pictură, vivacitatea ambianţei şi mediului rustic şi natural, permanenţa şi patosul stilului popular în identificarea „melodiei ornamentului”nu doar material-imaterial, dar şi „ornamentul” sufletului. Vernisajul a fost o premieră pentru protagonistă, dar și pentru instituția gazdă, care și-a asumat rolul de identificare, de promovare şi de susţinere a spiritelor artistice ale cadrelor didactice din învăţământ. Profesoară, master în ştiinţele educaţiei (studiile de masterat urmate la IŞE), membru al Uniunii Meşterilor Populari din Moldova, metodist la Direcția Educație a Consiliului Raional Criuleni, Natalia Tricolici a fost felicitată cu ocazia acestui vernisaj de către colegii de la Direcția Educație Criuleni, în persoana dlui Vladimir Soltanici, director general, de către Natalia Cangea, președinta filialei Criuleni a Uniunii Meșterilor Populari, Ana Gobjilă, lector superior, UPS “Ion Creangă”, facultatea ,,Arte plastice și design”; Galina Vieru, master în studiul artelor, pictoriță, poetă; conf.univ.dr. Nelu Vicol, director adjunct al IŞE. Au susținut-o în acea zi memorabilă și ansamblul folcloric de bărbați cu titlul-model “Cavalerii armoniei”, condus de Chiril Sterpu, violonistul Dorin Druțac de la Orchestra Naţională „Lăutarii”, absolvent al studiilor de masterat la IŞE. Prezentatoarea Lilia Panfilov a făcut o incursiune în activitatea de creație a Nataliei Tricolici, îndemnând să-i urmeze exemplul cadrele didactice venite la stagiile de formare profesională continuă.

15 picturi în ulei, 5 tapiserii (țesut), 5 panouri în tehnica prelucrării artistice a pielii au fost analizate și admirate de cei prezenți. Întrebată de ce a ales anume ISE pentru vernisaj, Natalia Tricolici a spus: “La institut am susținut teza de master la specialitatea didactica științelor socio-umane cu tema ,,Strategii de sensibilizare a elevilor prin intermediul culturii naționale”. Lucrarea a avut la bază activități extracurriculare organizate de mine în cadrul seminarelor, la Casa de cultura etc. După susținerea tezei, vice-directorul Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, dnul Nelu Vicol, mi-a propus să edităm o carte cu scenarii și bune practici, articolele mele ce reflectă cultura. Am zis că, la moment, vreau sa pictez, vreau o expoziție și dl Vicol a propus în acest scop holul institutului”. 

- Ai ales un generic primăvăratic.

- Genericul ,,Melodia ornamentului,, mi-a venit în minte mai bine de un an. Am expus lucrări prezentate într-o maniera mai stilizată a tehnicii cuțitului de paleta. Toate vin să amintească publicului că avem folclor deosebit, ca suntem o identitate într-o diversitate europeană. Fiecare ornament national își are melodia sa cu ritm simplu, alternativ sau compus, care are menirea de a ne îmbogăți spiritual şi cultural. In aceasta prima experienţă mi-a plăcut receptivitatea oamenilor pe care i-am invitat, discuțiile aprinse pe marginea subiectelor abordate.

Pasiunea pentru artizanat, lucruri frumoase a moștenit-o Natalia Tricolici din familie și chiar dacă mama Tamara, profesoară de arte plastice, o visa medic, căci îi plăcea biologia, fata, însă, vroia să devină designer vestimentar și a ales studiile la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”, facultatea Arte plastice și desig. Specialitatea arta decorativă includea și designul vestimentar, de interior, tapiserie, pictură, etc. și tânăra a avut prilej să cunoască mai multe tehnici și să capete deprinderi selecte. Avea în față o lume, dar a ales să revină la baștină, demonstrând că dacă ai capacități și dorință, mediul rural nu este un impediment pentru dezvoltarea carierei profesionale.

E. CHIRIAC 

În imagine: Natalia Tricolici cu mama Tamara

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *