EcologicEst-Curier

O modalitate efectivă de gestionare a resturilor alimentare – Bocashi

Deși cred că au un mod de viață sănătos, prietenos mediului, veganii și vegetarienii produc cele mai multe deșeuri alimentare. Toate acestea pot fi reciclate prin compostare. Eugen Guzun, membru al inițiativei Ask a Worm, solicitat de ”Est-Curier”, spune că există metode diferite de compostare — transformarea deșeurilor organice în îngrășământ. Pentru apartamente și birouri recomandă metoda de compostare Bokashi. Atenţie: e pentru cei care nu se tem să-și murdărească mâinile!

Bokashi: ce-i asta? Denumirea vine din japoneză și se traduce drept “materie organică fermentată”, „murătură”. Deci, deșeurile de bucătărie nu putrezesc, ci se supun fermentării anaerobe într-o căldare ermetic închisă.

Pentru a porni acest proces, deșeurile se presoară cu tărâțe „bokashi” – inoculate cu un amestec de bacterii benefice EMI. Acest amestec conţine 3 tipuri de microorganisme: lactobacili, drojdii, și bacterii fotosintetice purpurii, fiecare având rolul său. Procedura are mai multe avantaje: scoţi gunoiul mult mai rar; elimină mirosul urât și gazele de seră; nu atrage insecte și șoareci; se poate păstra mult timp până la evacuare. Permite compostarea lactatelor, cărnii, oaselor, distruge patogenii. Este o metodă de compostare rapidă, care totodată păstrează toți nutrienți.

Cum să folosești bokashi ? Arunci deșeurile de bucătărie într-o căldare ce se închide ermetic și presori fiecare strat cu 5 gr. de tărâțe bokashi (ca dozator poți folosi un capac de la sticlă de apă de 3-9 l.) Poţi folosi un container mic pentru colectare primară și să-l golești la sfârșitul zilei în căldarea de bază. Cu cât mai mărunţite sunt resturile, cu atât mai repede se vor composta. Cu cât mai puţin aer, cu atât mai bine: presezi conținutul căldării ca să rămână mai puțin spaţiu între bucăţi, umpli căldarea până la capac. Poţi adăuga în căldare resturi de hârtie și carton, care absorb excesul de lichid. Căldarea plină trebuie lăsată să fermenteze minimum 2 săptămâni (se poate și câteva luni). Ulterior poate fi dusă la o movilă de compostare, unde va urma faza aerobă a compostării. Adică, faci o ladă în grădină pe un pat de frunze sau crengi și eliberezi gălețile pe ele acoperind conținutul lor cu straturi de frunze, rumeguș.

Eugen Guzun recomandă ca crengile rezultate în urma curățitului pomilor, frunzele uscate, vrejurile de viță de vie să fie păstrate într-un container și folosite la crearea compostului organic. Astfel scapi de resturile alimentare și obții și nutrienții necesari plantelor din grădină. Dacă iei în considerație că un sac de compost, volum 50 l, costă cca 100 de lei, poți socoti, pe lângă impactul ecologic, și beneficiul economic al acestui proces.

Adelina Motricală

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button