Poliţie

O armă distrusă – o viață salvată

Din 2005, Republica Moldova, în parteneriat cu UE și PNUD SEESAC, a distrus peste 13 000 de arme de calibru mic și armament ușor.

 2 177 de arme de calibru mic și armament ușor au fost distruse pe 20 martie 2025 în raionul Anenii Noi, satul Bulboaca. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului Uniunii Europene (UE) și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin intermediul proiectului regional SEESAC (Centrul de control al armelor de calibru mic și armament ușor din Europa de Sud-Est).

Republica Moldova s-a angajat în asigurarea unei administrări responsabile a armelor de calibru mic și armamentului ușor, contribuind astfel la siguranța cetățenilor și la stabilitatea întregii regiuni. O societate mai sigură începe cu măsuri concrete, iar exercițiul de astăzi contribuie direct la reducerea amenințărilor și a riscurilor transfrontaliere. Prin astfel de inițiative, întărim securitatea națională și oferim un exemplu de bună practică în lupta împotriva criminalității organizate”, a declarat Alexandru Bejan, Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne.

„Traficul ilicit de arme alimentează conflictele și criminalitatea în întreaga lume și subminează dezvoltarea durabilă. Fiecare armă distrusă astăzi reprezintă o potențială viață salvată, o comunitate protejată și o contribuție la un viitor mai pașnic și mai prosper pentru copiii noștri.  UE a sprijinit timp îndelungat Republica Moldova în aceste eforturi. Relațiile dintre UE și Republica Moldova sunt mai puternice ca oricând, iar acest lucru este valabil și pentru cooperarea noastră privind combaterea utilizării abuzive și a traficului de arme de foc”, a subliniat Máté Csicsai, Șef adjunct de misiune, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. 

„Acest eveniment reprezintă un pas important în direcția reducerii surplusului de arme de foc, prevenind orice posibilă proliferare a acestor stocuri și contribuind în mod direct la securitatea națională și regională. Reducerea disponibilității armelor de foc este importantă și pentru protejarea femeilor, care sunt afectate în mod disproporționat de violența armată, în special în cazurile de violență domestică și violență bazată pe gen”, a declarat Seher Ariner, Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Potrivit Platformei de monitorizare a violenței armate a PNUD SEESAC, în 2024, în Moldova au fost raportate 113 incidente cu arme de foc, o ușoară creștere față de 2023. Mai mult de jumătate din aceste cazuri, 66 în total, au fost confiscări de arme, indicând eforturile proactive de aplicare a legii pentru combaterea traficului și proliferării armelor de foc. Cu toate acestea, din cauza incidentelor cu arme de foc, șase persoane au fost ucise, opt au fost rănite, în timp ce opt persoane au murit prin sinucidere prin utilizarea armelor de foc. 

Pentru a consolida capacitățile poliției de a detecta și investiga infracțiunile legate de armele de foc, PNUD SEESAC este în proces de donație a echipamentelor esențiale (lunete video, detector de metale la sol, radar de penetrare a solului, binoclu zi/noapte cu vedere lungă, binoclu cu vedere pe timp de noapte montat pe cap, binoclu cu termoviziune și un dispozitiv de urmărire GPS cu software), în valoare de aproximativ 417 000 de dolari. 

Pentru sporirea securității depozitării armelor de calibru mic și armamentului ușor, a fost modernizată infrastructura unui depozit aferent al Inspectoratului de Poliție din Bălți și a două camere de păstrare a probelor ale Inspectoratelor de Poliție Buiucani din Chișinău și Edineț. Lucrările au fost finalizate în noiembrie 2024.

La Bălți, clădirea depozitului a fost renovată complet și a fost modernizată securitatea acesteia, împreună cu instalarea unui gard restricționat cu o poartă.

La Chișinău și Edineț, camerele pentru păstrarea probelor au fost renovate și dotate cu un sistem de supraveghere video, noi uși cu control al accesului și dulapuri și rafturi pentru arme. Aceste intervenții s-au cifrat la 250 000 de dolari.

În aprilie 2025 este planificată o prezentare publică a lucrărilor de infrastructură și o ceremonie de predare a echipamentelor.

Totodată, SEESAC a sprijinit poliția Republicii Moldova la elaborarea în anul 2023 a procedurilor standard de operare în combaterea traficului ilicit de arme de foc. 

În 2022, UE și PNUD SEESAC au sprijinit Inspectoratul General al Poliției cu echipamente IT pentru operaționalizarea la nivel național a registrului electronic al armelor. În același timp, PNUD SEESAC a donat o mașină de marcat cu laser, care este esențială pentru trasabilitatea și prevenirea deturnării armelor de foc în fluxuri ilegale.

Inițiativa SEESAC este posibilă datorită sprijinului UE, oferit în temeiul Deciziei Consiliului UE (PESC) 2022/2321, care vizează consolidarea activităților de control al armelor în Europa de Sud-Est și de Est și confirmă angajamentul Republicii Moldova față de standardele internaționale de securitate și eforturile de combatere a traficului ilicit de arme.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button