Promisiunea, oferirea sau acceptarea de mită electorală, cu scopul influențării rezultatelor alegerilor, împiedicării votului liber și afectării corectitudinii procesului electoral se numește corupere electorală.
În 2024, Codul Contravențional s-a completat cu o noțiune nouă: „corupere electorală pasivă”.
Pe cine vizează? Pe cei care își vând votul cu scopul influențării rezultatelor alegerilor, împiedicării votului liber și afectării corectitudinii procesului electoral pentru o anumită favoare. Aceasta poate fi sub formă de:
- Bani – în orice valută, în numerar, prin transfer bancar, aplicații sau conturi, inclusiv din străinătate.
- Bunuri – alimente, băuturi alcoolice, produse de tutun, îmbrăcăminte, electrocasnice, telefoane etc.
- Servicii – transport, turism, medicale, juridice, publicitate, asigurări, comunicații etc.
- Alte foloase (beneficii, avantaje, privilegii).
Cetățeanului i se poate cere în schimb:
– să voteze sau să nu voteze
– să voteze într-un anumit fel.
Amenda pentru asemenea acțiuni variază între 25 mii de lei și 37.500 mii de lei.
Dacă persoana se autodenunță sau ajută autoritățile să descopere fapta, poate fi scutită de pedeapsă.
Conform declarației dlui Valentin Chirilov, șef secție IP Dubăsari, în timpul campaniei electorale precedente trei persoane din raionul Dubăsari au raportat tentativele de a li se influența votul prin oferirea unor telefoane. Astfel toți trei au dus telefoanele la poliție ca să nu-și discrediteze onoarea de alegător onest.
Alte 56 de persoane din raionul Dubăsari au ajuns în vizorul poliției datorită acceptării deschiderii conturilor și transferurilor bancare din străinătate.
NU se consideră corupție electorală: materialele de promovare electorală achitate din fondul electoral (afișe, pliante, pixuri, tricouri etc.), dacă nu depășesc valoarea de 100 de lei per unitate și poartă semnele candidatului sau ale partidului.
Dreptul la vot înseamnă Libertate și autonomie, Exprimarea voinței, Participarea democratică și Protejarea drepturilor.
Dreptul la vot nu este un dar, pentru el s-a luptat ca să fie auziți și cei care nu erau la guvernare și e păcat, ca acum când ni se pare o normalitate, să-l discredităm. Nu contează pentru cine votezi, ci cum votezi, căci orice vot poate schimba destine, inclusiv pe cele ale urmașilor.
Indiferent dacă este considerat un drept sau o obligație, exercitarea votului este esențială pentru funcționarea unei societăți democratice sănătoase. Prin vot, cetățenii își pot exprima preferințele politice, pot influența politici, decizii guvernamentale și pot contribui la alegerea persoanelor care să le reprezinte interesele în instituțiile de guvernare.
Participarea activă a cetățenilor asigură o guvernare responsabilă și reprezentativă, consolidând valorile democratice, promovând progresul și dezvoltarea durabilă în societate.
Nu contează pentru cine votezi, important e să știi ce votezi, de ce votezi și să fii conștient că votul tău chiar are valoare.
Pentru a raporta coruperea electorală:
– poți face Apel gratuit la 112;
– plângere scrisă la orice Inspectorat de poliție sau Centrul Național Anticorupție.
Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie 2025. Apără-ți opinia folosind buletinul de vot conștient de consecințe!
Votul tău, asumat, chiar contează!
Acest produs a fost realizat în cadrul Campaniei „Votează liber și raportează corupția electorală!”, implementate de Asociația Promo-LEX. Materialul a fost realizat cu susținerea proiectului „Consolidarea rezilienței democratice în Moldova”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Norvegia, Canada, Suedia și Danemarca. Conținutul acestui material aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Promo-LEX, ONU, inclusiv a PNUD, a statelor membre ale ONU sau a donatorilor.