Internațional

Noi violenţe la Ierusalim şi la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza

Activişti palestinieni au lansat zeci de proiectile către Israel sâmbătă, iar armata israeliană a anunţat că a efectuat, ca represalii, atacuri aeriene, după ce noi violenţe au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în Ierusalimu de Est şi în apropierea Oraşului vechi. în toiul Ramadanului, relatează Reuters.

Confruntările de sâmbătă au pus capăt capăt unei acalmii de mai multe luni la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza.

Însă armata israeliană a anunţat că nu impune măsuri suplimentare de securitate în zona de frontieră, ceea ce sugerează că nu este vorba despre o escaladare.

La Ierusalim, tensiunile sunt mai puternice decât de obicei în perioada Ramadanului.

Manifestaţii care au degenerat în violenţe între tineri israelieni de extremă dreapta, poliţie şi palestinieni au avut loc joi, iar numeroase persoane au fost rănite şi arestate.

Ciocniri între poliţişti în ţinută antirevoltă şi tineri palestinieni au izbucnit vineri seara în apropierea Oraşului Vechi.

Alte incidente au avut loc în mai multe cartiere din Ierusalimul de Est şi la punctul de trecrea frontierei între Israel şi Cisiordania, la Qalandiya.

Manifestanţi au aruncat cu pietre în poliţişti, care au răspuns cu tunuri cu apă. Unii au aruncat cu pietre într-un tribunal israelian şi au spart camere de supraveghere.

Semiluna Roşie palestiniană a anunţat că opt palestinieni au fost răniţi.

Violenţe au fost raportate şi într-un cartier palestinian, unde manifestanţi au aruncat cu proiectile incendiare în poloiţişti şi cu pietre în locunţe sau maşini israeliene.

În Fâşia Gaza, manifestanţi au lansat 36 de proiectile către Israel în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce mişcarea islamistă Hamas şi alte grupări armate au îndemnat la rezistenţă la Ierusalim.

Aviaţia israeliană a efectuat atacuri vizând lansatoare de proiectile şi infrastructuri subterane, a anunţat armata.

Tirurile palestiniene nu s-au soldat cu răniţi.

Coordonatorul special ONU al procesului de pace în Orientul Mijlociu a anunţatcă ONU face totul în vederea unei scăderi a tensiunilor.

El condamnă violenţele, într-o declaraţie scrisă, şi îndeamnă ambele părţi la reţinere.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a denunţat ”incitări la ură” ale unor grupări israeliene de extremă dreapta şi a îndemnat comunitatea internaţională să-i ”protejeze” pe palestinienii din Ierusalimul de Est.

Violenţele din ultimele zile au izbucnit după ce poliţia israeliană a împiedicat populaia să staţioneze în apropierea Porţii Damascului, în Oraşul Vechi, unde se reunesc de obicei palestinieni după dezlegări în postul Ramadanului.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button