CriuleniEst-CurierSocial

”Ne trebuie grădiniţă, altfel alungăm tinerii din sat”

În 2013 primăria Bălăbăneşti a început reparaţia capitală a grădiniţei de copii din Bălăbăneşti. După cum s-a exprimat primarul comunei, Ion Nistreanu, reparaţia a fost finanţată “cu ţâra”, banii fiind atraşi de pe unde s-au găsit: de la bugetul de stat, de la bugetul local, de la Guvernul României prin Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM). Daca-ar mai fi cel puţin 1,5 mln, din cei 1,8 cât este preconizat după proiect, primarul spune că ar putea s-o finiseze. O parte din ferestre sunt instalate și ca să nu să se deterioreze tencuielile interioare, trebuie instalate şi celelalte.

– Am preluat clădirea într-o stare foarte proastă, după ce a fost a kolhozului a devenit a nimănui. Vecinii au acaparat părţi din terenul din jurul grădiniţei, care se ruina. Pe teritoriu rămăsese o clădire în care era pe timpuri o maternitate. Acele încăperi le-am adaptat şi acolo astăzi funcţionează instituţia Grădiniţa Bălăbăneşti.

DSCN5541
Dormitor pentru două grupe şi, totodată, încăpere unde se calcă lenjeria.

– Ca să vedem dacă putem restabili blocul fostei grădiniţe, am făcut expertiza lui şi experţii au spus că se poate, cu executarea întăririlor speciale. Dacă ar fi gata, instituţia ar fi putut încadra 6 gupe de pici, adică cca 120 de copii. Acum, 80 de copii din grădiniţa Bălăbăneşti se înghesuie într-o clădire adaptată. Încăperile pentru grupe parcă sunt suficiente, e cald, e soare, avem apă curgătoare şi canalizare, dar copiii nu au dormitoare sificiente. La moment, două grupe dorm într-un dormitor. Avem temeri că din cauza crizei financiare, nu vom putea finaliza lucrările la blocul reconstruit. Anul 2015 a fost unul sută la sută pierdut, nu am putut obţine nici un leu pentru grădiniţă, nici de la bugetul de stat, nici de la cel al raionului. Dacă şi 2016 va fi la fel, investiţiile de până acum pur şi simplu se vor risipi », – spune primarul.

Speranţa măsurată în numărul demersurilor

Autorităţile locale sperau, că la 1 septembrie 2015 grădiniţa să fie dată în exploatare.

– Ne-am adresat pe unde am putut: şi la Consiliul Raional, şi la Ministerul Educaţiei. Ni s-a promis că vom avea banii, odată ce România va aloca prima tranşă a împrumutului promis, care nu a mai venit în ţară pentru că a căzut guvernul Streleţ. Am aplicat, repetat, proiectul la PNUD (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare), ca să construim concomitent şi o cazangerie, am lăsat demersuri la FISM, în cazul în care va apărea vreo ocazie, la Ministerul Reintegrării… Avem un lucru început care riscă, vorba populară, « să se înece la mal», să devină o construcţie fără sfârşit, care să înceapă iar să degradeze, – a mai spus Ion Nistreanu.

În comuna Bălăbăneşti mai este o grădiniţă, pentru 80 de copii – în Mălăieşti, care, spune primarul, are toate condiţiile de activitate, este o grădiniţă modernă şi dotată, dar deja fără locuri disponibile. Primăria Bălăbăneşti, în ultimii ani, a împărţit cca 400 locuri de casă pentru tinerele familii, ne spune Ion Nistreanu. Chiar dacă o parte din ele au decis să vândă aceste loturi, primarul consideră că a contribuit acestor familii cu un ajutor material esenţial. În unele cazuri, tinerii au ales să-şi construiască case în gospodăriile părinţilor, sau să le refacă pe cele moştenite. Acum, însă, susţine că e rândul să le creeze condiţii, ca să-i reţină în sat. Necesitatea grădiniţei din Bălăbăneşti va fi imperativă în viitorul apropiat, or, datele demografice arată o creştere semnificativă a ratei natalităţii în ultimii ani. Secretara consiliului local, Liuba Perciuleac, ne arată cifrele: în anul 2010 s-au născut 34 de copii, în anul 2011 – 24, iar în anul 2012 s-au născut 41 de copii, în 2014 – 38, în 2015 – 55 de copii.

Un dormitor la două grupe

Eugenia Păvălache, directoarea grădiniţei din Bălăbăneşti, a lucrat vreo şase ani, până la independenţă, în grădiniţa-tip, aflată acum în reconstrucţie, care era a colhozului. Între anii 1992-95, acoperişul ei se uzase şi era nevoie de o reparaţie minoră, dar care nu s-a făcut la timp. Din cauza acoperişului, care curgea, copiii au fost strămutaţi în clădirea de alături, ce datează cu anii 50 ai secolului trecut, în care între timp fusese grădiniţă, apoi maternitate, apoi iar grădiniţă. Grădiniţa-tip, în 10 ani, se transformase într-o clădire semidemolată, iar devizul de cheltuieli pentru reconstrucţie a depăşit 4 mln lei, pentru că a fost nevoie de tavan nou şi multe alte lucrări care să consolideze clădirea şi să prevină fisurarea în continuare a pereţilor.

DSCN5531
 Blocul reparat pe jumătate al grădiniţei din Bălăbăneşti.

– Blocul vechi nu-l vom lăsa de izbelişte, aici vom avea condiţii ideale pentru grupele de creşă, pe care suntem obligaţi să le deschidem din 2017, pentru copii de la vârsta de doi ani. Tot aici va trebui să amenajăm o sală de sport şi una de festivităţi. Solicitări avem multe, dar când vin părinţii şi ne văd condiţiile, strâng din umeri şi pleacă. Sătenii noştri preferă să ducă copii unde sunt condiţii mai bune: la Vadul-lui-Vodă, de exemplu. Aici avem două dormitoare şi un singur veceu la patru grupe, în una din grupe se intră direct de afară, fără antreu. O adunare cu colectivul nu am unde o face, că nu avem încăperi. Matineele le facem în grupe, aşa mici cum sunt… În grădiniţa nouă am fi avut condiţii super: încăperi mari, luminoase, veceu separat pentru băieţei şi pentru fetiţe…- descrie Eugenia Pavalache visul său de manager.

DSCN5549
 Finisajele interioare riscă să se deterioreze, dacă lucrările vor fi tergiversate. În imagine: Eugfenia Păvălache şi Ion Nistreanu. 

În dormitorul destinat somnului grupelor mică şi medie surprindem spălătoreasa care calcă lenjeria de pat, în timp ce copiii se află în încăperea de grupă. Directoarea ne explică: cabinetul său se află în încăperea, unde ar fi trebuit să calce spălătoreasa rufele, alături de blocul alimentar.

Pe ce loc se află grădiniţa Bălăbăneşti în planurile autorităţilor raionale?

Vitalie Verebceanu, vice-preşedintele raionului Criuleni responsabil de domeniul dezvoltare comunitară, a spus că finisarea grădiniţei Bălăbăneşti este una din priorităţile incluse în planul de acţiuni pentru anul 2016, aferent strategiei de dezvoltare a raionului Criuleni pentru anii 2016-2020. Planul de acţiuni urmează a fi aprobat la următoarea şedinţă a Consiliului Raional, dar că surse materiale încă nu pot fi identificate, că nu sunt bani în buget. „Nu pot spune nimic concret, dacă vor fi bani, vor fi şi realizări. Dar ne străduim să investim unde e necesitate mare, în primul rând, şcolile, grădiniţele, spitalele. Din păcate, avem practica investiţiilor de milioane, dar nefinisate. Le-am spus primarilor, că îndată ce apar bani în buget, vom continua lucrările”.

Deocamdată, în 2016 au rezultate doar autorităţile care au colaborat cu agenţiile de dezvoltare. La finele anului trecut primăria Dubăsarii Vechi a primit aprobarea FISM-ului pentru proiectul de extindere a grădiniţei, în valoare de 1,5 mln lei, dintre care Consiliul Raional va aloca 100 de mii şi 125 de mii – bugetul local. Recent şi grădiniţa din Izbişte şi-a deschis uşile pentru încă 60 de copii, la fel printr-un proiect al FISM, prin care au fost reparate încăperile din grădiniţă, ocupate anterior de oficiul medicului de familie.

S. Cernov

În imagini:

 

Imagini de autor.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button