Motivăm tinerii să meargă la vot

La 10 octombrie, curent, elevii Liceului Hârtopul Mic, cei care au împlinit recent vârsta de 18 ani şi care la 30 noiembrie 2014 îşi vor putea exercita pentru prima dată dreptul la vot, în cadrul scrutinului parlamentar, au participat la dezbaterea “Primul meu vot”.

DSCN2722

 Dezbaterile s-au desfăşurat interactiv, iar tinerii, divizaţi în grupuri, au fost rugaţi să prezinte argumente plauzibile în favoarea şi în defavoarea participării la vot. “De ce mi-ar păsa de alegeri, dacă după ele situaţia din ţară nu se îmbunătăţeşte?” sau “Problemele personale nu depind de rezultatul alegerilor”,“Oricum, nu se respectă punctul meu de vedere”, ”Votul meu poate fi singur la o mie de alte voturi – n-are rost să votez” – au fost argumentele împotriva participării la alegeri.

Cei care au avut sarcina să pregătească argumente în favoarea poziţiei cetăţeneşti active au spus că “Îmi pasă rezultatul, vreau să mă implic, să aleg vitorul meu, deoarece îmi doresc un viitor mai bun şi mai prosper pentru mine şi pentru generaţiile următoare”, “Pentru că rezultatul alegerilor poate schimba destinul ţării”, “Nu vreau să decidă cineva pentru mine”, “Am dreptul să-mi expun părerea, chiar dacă poate părea greşită”, “Particip pentru că şi eu sunt o personalitate şi părerea mea contează”.

Membrii juriului, format din cea de-a treia echipă de elevi, au avut păreri împărţite despre argumentele colegilor.

Deşi mai convingătoare au părut argumentele împotriva participării la vot, totuşi până la finele dezbaterilor elevii au spus că participarea la alegeri este un drept, care merită să fie folosit, pentru că este o dată la câţiva ani, pentru că este egal cu o datorie civică şi pentru că oricum se alocă sume importante de bani din buget şi ar fi păcat cetăţenii să nu se folosească de oportunităţile de a-şi alege viitorul.

DSCN2731

Moderatorul dezbaterilor a propus tinerilor informaţii despre modul şi cuantumul de finanţare şi sponsorizare a partidelor şi candidaţilor independenţi din bugetul de stat şi din donaţii, despre votul masiv şi consecinţele absenteismul masiv, despre modurile de informare cu privire la concurenţii electorali, faptele lor şi activitatea, programele electorale şi necesitatea informării ample înainte de a alege, despre alegeri obligatorii în statele lumii, unde neparticiparea la scrutine se pedepseşte cu amenzi.

La dezbateri au mai participat Carolina Cazaciuc şi Ina Galan, specialişti în cadrul Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova, care au completat discuţia cu informaţii de ordin juridic, despre cine are permisiunea sau interdicţia de a vota, despre ce se poate şi ce nu se poate să facă alegătorul în ziua scrutinului.

Participanţii la dezbateri au primit ghidul “Cunoaşte dreptul tău electoral” şi alte materiale utile, iar în dsicuţii la pauza de cafea tinerii au vorbit despre exemple de implicare în politică, în viaţa comunitară, oferite de persoanele publice din localitatea lor.

Dezbaterea a fost organizată de către redacţia ziarului “Est-Curier”, în cadrul proiectului “Primul meu vot. Educaţie civică şi electorală a tinerilor din categoria primo-votanţilor”, implementat de către Asociaţia Presei Independente în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte din Republica Moldova, cu suportul Consiliului Europei.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *