Conform prevederilor Acordului, perioadele de asigurare realizate pe teritoriul ambelor țări vor fi cumulate la stabilirea dreptului la pensie. Fiecare stat contractant va calcula și achita partea de pensie corespunzătoare perioadei de activitate realizate pe teritoriul său. Aceste sume vor fi transferate beneficiarului în statul de domiciliu.
Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acord, persoanele eligibile vor trebui să depună o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) din Republica Moldova sau la instituția competentă din celălalt stat contractant.
Informații detaliate privind procedura de solicitare, țările cu care Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială, și tipurile de prestații disponibile pot fi găsite și pe https://cnas.gov.md/pageview.php?l=ro&idc=524&t=/Relatii-internationale/Informatii-utile-pentru-lucratorii-migranti.
De asemenea, cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate pot solicita suport consultativ și prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.
Conform datelor oficiale, în prezent, în Regatul Spaniei sunt stabiliți circa 22.000 de cetățeni ai Republicii Moldova.