Minus două licee

Două licee din raionul Criuleni – cel de la Hârtopul Mic şi cel de la Cimişeni – şi-au schimbat statutul, începând cu 1 septembrie 2017. Decizia despre transformarea celor două instituţii din licee în gimnaziii a fost votată de către consilierii raionali pe data de 25 august, 2017.

În informaţia prezentată consilierilor, pentru justificarea propunerii de transformare, şeful Direcţiei Educaţie Criuleni nota că „instituţiile publice „LT Hârtopul Mic” şi „LT Regele Mihai I”, Cimişeni,  pe parcursul ultimilor 3 ani nu a avut înmatriculare în clasa a X-a. Astfel, instituţiile respective, ca licee, nu mai corespund cerinţelor de funcţionare a unei instituţii de învăţământ secundar, ciclul II (învăţământ liceal), nici după structură şi nici după misiune.  Actuala structură se incadrează în statutul de instituţie de învăţământ secundar, ciclul I, în cadrul căreia se organizează învăţământul gimnazial (clasele I-IX). Situaţia creată invocă necesitatea reorganizării instituţiilor publice „LT Hârtopul Mic” şi „LT Regele Mihai I”, Cimişeni, în „Gimnaziul Hârtopul Mic” şi, respectiv, în „Gimnaziul Regele Mihai I”, Cimişeni, cu începere de la 01 septembrie 2017”.

decizie licee

Optimizarea reţelei şcolare a mai adus, în anul curent, la comasarea a două şcoli în una – în satul Măşcăuţi, unde Şcoala Primară a fost lichidată ca instituţie separată, elevii acesteia completând efectivul de elevi ai Gimnaziului „Ioan Sârbu”, care, la fel, un an în urmă a fost reorganizat din liceu în gimnaziu. Cauza – numărul de copii în descreştere şi cheltuieli nejustificate pentru întreţinerea clădirilor.

Info „E.C.”

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *