Ministerul Educaţiei va propune Parlamentului să anuleze examenele de BAC din acest an

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, a susţinut un briefing de presă, miercuri, 13 mai, 2020, în care a anunţat că va propune Parlamentului un proiect de lege, prin care examenele de Bacalaureat din acest an să fie anulate.

Ministerul a analizat patru scenarii de ieşire din situaţia creată de coronavirus, şi “Anularea examenului de bacalaureat şi eliberarea diplomelor în baza mediilor anuale din perioada de liceu” este al patrulea, care, potrivit lui Şarov, cel mai bine se pliază pe necesitatea de a păstra sănătatea absolvenţilor şi carelor didactice, a evaluatorilor şi tuturor celor implicaţi în organizarea şi petrecerea examenelor de Bacalaureat şi a evita contaminarea cu noul coronavirus.

Potrivit lui Igor Şarov, avantajele anulării examenelor sunt evitarea riscului de contaminare; diploma de bacalaureat va avea aceeaşi valoare juridică pentru instituţiile e învăţământ superior din ţară şi de peste hotarele republicii, în cazul emiterii unei hotărâri de Parlament corespunzătoare. Singurul dezavantaj al acestei stări de lucruri ar fi că elevii bine pregătiţi ar putea fi dezavantajaţi faţă de elevii cu mai puţine cunoştinţe, dar cu aceleaşi medii.

Dacă Parlamentul va aproba propunerea legislativă a MECC, atunci 17459 de candidaţi la BAC din anul 2020 vor primi diplomele în termen nu mai târziu de 5 iulie, 2020 (în alte scenarii, acest termen urma să fie între 10-20 august).

Ministrul nu a precizat, cum se va proceda cu restanţierii, care ar urma să susţină în acest an examenele repetat.

P00513-121138

 

 

P00513-121236

 

Imagini: secvenţe din prezentarea ministrului Igor Şarov.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *