În anul curent, Ministerul Culturii își va focusa eforturile pe reforme esențiale pentru activitatea bibliotecilor, finanțarea instituțiilor teatral-concertistice, a uniunilor de creație, companiilor de cinema. Subiectul a fost discutat în cadrul consultărilor publice a Planului de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, iar declarația a fost făcută de ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Oficialul a mai propus să fie regândit mecanismul de editare de carte și de protejare și valorificare a patrimoniului cultural, iar majoritatea priorităților propuse ar fi necesare și pentru a armoniza legislația națională la cea europeană.
„În anul 2023 ne propunem o serie de reforme pentru deblocarea activității în domeniul culturii și creșterea remunerării oamenilor de cultură. Reorganizările sunt iminente, întrucât sistemul moștenit este rigid și nu permite flexibilitate, nu motivează artiștii, oamenii de cultură să avanseze, să-și asume inițiative și proiecte noi, să creeze produse culturale competitive, pe măsura așteptărilor societății”, a declarat Sergiu Prodan, în cadrul aceluiaș eveniment.
La dezbatere au participat reprezentanți ai instituțiilor publice și comunității culturale, de cercetare și educație artistică, precum și alți actori interesați.
Printre obiectivele Executivului în domeniul culturii se mai numără adoptarea Strategiei pentru cultură și patrimoniu – 2030, aprobarea Programului Național „Moldova Creativă”, instituirea Fondului Culturii și crearea unui nou sistem de management, pe de o parte, și mecanism de subvenționare a instituțiilor din subordine, de cealaltă. De asemenea, urmează să fie creat Fondul și Registrul cinematografiei, precum și Cinemateca Națională pentru a salva și reabilita Arhiva de Film, partea a patrimoniului național. Moldova Film și Moldcinema vor fi comasate, instituția nou-creată revenind în subordinea Ministerului Culturii.
Totodată, se propune și aprobarea Regulamentului privind circulația bunurilor culturale mobile, în concordanță cu legislația europeană, în vederea reformării sistemului de evidență a acestora. Intervenția fiind necesară pentru a nu mai admite cazuri cu sechestrarea instrumentelor muzicale de la interpreți notorii.