Est-CurierIncidenteSocial

Mii de hectare, afectate de incendierea vegetaţiei uscate

În perioada 14-20 februarie, angajaţii Secţiei Situaţii Excepţionale Criuleni au fost alertaţi să stingă 16 incendii de vegetaţie uscată. Anunţul a fost făcut în şedinţa săptămânală a serviciilor de cătte Vadim Popovici, angajat al structurii vizate.

Potrivit ofiţerului principal al SSE Criuleni, Veaceslav Botnari, echipajele de pompieri s-au deplasat la Ohrincea, Dubăsarii Vechi, Slobozia Duşca, Ratuş, Criuleni, Bălăbăneşti, Corjova, Cruglic, etc, pentru a lupta cu flăcările care dăunează grav mediului şi influenţeză negativ calitatea aerului respirat de oameni, iar în unele cazuri pun în pericol integritatea bunurilor cetăţenilor. Cu referire la cauzele incendiilor de vegetaţie, care cele mai dese ori se atestă pe păşuni, Botnari presupune că majoritatea sunt puse intenţionat, din diferite motive, cum ar fi curăţarea terenului pentru a fi prelucrat, sau dobândirea de metale din cauciucurile uzate, ceea ce se întâmplă mai des în preajma gunoiştilor. Vântul preia şi împrăştie focul cu repeziciune aşa că au de suferit sute de hectare de teren.

Veaceslav Botnari ne-a mai informat, că primăriile în ale căror teritorii au loc incendieri, primesc prescipţii şi APL este obligată să identifice făptaşii, care sunt pasibili de amenzi. Pe lângă amenzi, afirmă ofiţerul, cetăţeanul care a fost identificat că a dat foc păşunii, poate fi citat în judecată pe proces civil pentru a i se cere să restituie statului costul deplasării intervenţiei pompieri la locul incendiului.

 De la începutul anului, pompierii au stins peste 1300 de cazuri de incendii de vegetație pe tot teritoriul Republicii Moldova. Suprafața terenurilor afectate depășește 6000 de hectare.

„Pentru lichidarea focarelor de ardere a resturilor vegetale, zilnic este antrenat un număr sporit de forțe și mijloace în zonele greu accesibile, fapt ce duce la deteriorarea tehnicii de intervenție și epuizarea efectivului antrenat. Efectele arderii sunt resimțite pe o perioadă îndelungată și sunt caracterizate prin diminuarea fertilității solului, afectarea florei și faunei, poluarea mediului ambiant precum și cheltuieli financiare majore”, a menționat Oleg Malașevschi, șeful Direcției generale de prevenție a IGSU, într-o conferinţă de presă, organizată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Salvatorii îndeamnă autoritățile publice locale și populația să delimiteze prin fâșii de protecție satele de terenurile cu vegetație uscată care cade sub risc de incendiu. De asemenea, să lichideze gunoiștile neautorizate și cosirea ierbii uscate, dar și interzicerea aprinderii focului în apropiere de terenurile agricole, păduri, transmite ecopresa.md

S. Cernov

Imagini de V. Botnari

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button