CulturalDubăsari

Mihai Leca: ”Țuica preferată de rude e trandafirata” (video)

Cine și-ar fi imaginat, vreo 40 de ani în urmă, că poate face țuică în public, să fie privit chiar și de un polițist, iar primarul să-i dea pentru asta și o diplomă??! 

În anii de glorie sovietică, aparatele de făcut rachiu în condiții casnice erau duse noaptea de la o cumătră la alta, în sac, iar miliția de atunci era obligată să lupte cu cei care subminau monopolul statului asupra producerii licorilor tari. Uneori cei care făceau țuică erau depistați după mirosul specific răspândit în apropiere, și pedepsele nu întârziau. Ei, iată că vremurile s-au schimbat și astăzi preparatul țuicii  în gospodăriile private nu mai este o crimă. 

Oxenteanul Mihai Leca a luat și diploma acordată de primăria Oxentea pentru participarea la sărbătoarea comunitară ”Toamna de aur”, pentru că a demonstrat consătenilor și oaspeților cum se lucrează cu un aparat de făcut țuică chiar în mijlocul satului, în văzul tuturor. Mai mult, unii au și gustat, iar proprietarul aparatului ne-a povestit de unde i se trage pasiunea și ce face cu produsul său. La final adaugă și un banc, despre cât de folositoare e țuica, servită cu măsură și dizolvată cu lapte!

Reportaj de Svetlana Cernov și Alin Motricală:

Mihai Leca (în centru) primește diplomă din partea primăriei pentru că a preparat țuică în public. 22 octombrie, 2022
Consătencele dlui Leca spun că în tinerețe au făcut și ele țuică, chiar dacă nu se prea afișau cu îndeletnicirea lor.
Omul legii spunea, că deși nu este interzis, totuți, ar exista pe undeva în legislație o normă, prin care posesorii de asemenea aparate trebuie să le înregistreze la primărie, dar că nu mai este sigur de asta…

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button