CriuleniCultural

Mihai Eminescu, comemorat la Criuleni, la cea de-a 173-a aniversare de la naștere

Un eveniment mai amplu de comemorare se anunță la 28 ianuarie, 2023 (foto)

La 16 ianuarie, la bustul lui Eminescu din Criuleni, o mână de funcționari s-au adunat să-i cinstească memoria. Funcționarii care se află în serviciul public de mulți ani, o fac regulat, de ziua de naștere și de cea a trecerii în eternitate a marelui poet, la 15 iunie. 

În 2023, ziua în care s-a născut poetul a căzut duminică, așa că depunerea de flori s-a transferat pe luni. La fel și felicitările cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, care este marcată pe 15 ianuarie nu doar în Republica Moldova, dar și în România. 

”Mihai Eminescu nu a fost doar un poet, așa precum îl studiem în școală, dar a fost un mare publicist, un mare om politic și chiar, într-o anumită perioadă, funcționar public. Dar nu numai de asta venim să-l comemorăm, să-l omagiem pe Eminescu. Fiecare dintre noi, sunt sigură, cunoaște versurile lui Mihai Eminescu, și chiar dacă nu ajunge până la finalul poeziei și prozei, dar primele catrene neapărat sunt întipărite în memoria fiecăruia. ”La steaua”, ”Luceafărul”, ”Floare albastră”, fiecare putem să redăm în memorie sau cu vocea aceste versuri. Anul acesta am hotărât să schimbăm un pic formula de omagiere a lui Eminescu, iarna, și să purcedem doar la depunere de flori, întrucât condițiile meteo ne cam impun să organizăm această frumoasă sărbătoare într-un local. Vom consemna și Ziua Națională a Culturii mai extins, mai profund, cu mai mulți spectatori. De aceea, vă invit pe data de 28 ianuarie, la prima ediție a evenimentului ”Gala Culturii Criuleni”, în care îl vom comemora pe Eminescu și vom sărbători împreună Ziua Culturii” – a spus Elena Frumosu, șefa Secției cultură și turism Criuleni. 

Cuvânt a luat și președintele raionului Pavel Spînu, care a reiterat că Eminescu este ”un simbol al naționalității, de care nu orice neam are parte”, comparându-l cu Goethe, Shakespeare, Pușkin, Anderson. ”Eminescu a fost sursă de inspirație și pentru alți poeți care au apărut după el. Îl comemorăm în semn de mulțumire pentru creațiile sale, care au pătruns în inimile tuturor generațiilor ce l-au urmat” – a mai adăugat Spînu. 

Alți participanți nu au dorit să spună ceva la microfon, dar au depus flori la bust. 

Imagini de la eveniment:

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button