Merele discordiei sau de ce copiii din raionul Dubăsari au rămas fără fructele promise de guvernanți

Hotărârea de guvern cu privire la modul de repartizare a mijloacelor financiare pentru compensarea parţială a pierderilor producătorilor agricoli legate de blocarea exporturilor, din 17 noiembrie, 2014, nu s-a răsfrânt şi asupra instituţiilor şcolare şi preşcolare din raionul Dubăsari.

În consecinţă, elevii şi preşcolarii din cele peste zece localităţi, subordonate politic şi administrativ Chişinăului, au rămas fără mere. În situaţia ce s-a creat se pare că şi pomicultorii locali au fost într-un fel discriminaţi, or, nu li s-a oferit şi lor posibilitatea de a-şi recupera, fie şi parţial, pierderile provocate de embargoul impus de Federaţia Rusă la exportul fructelor şi legumelor.

- Lucrurile nu stau tocmai aşa – spune Vasile Dohotari, şef adjunct al Direcţiei juridice de pe lângă Ministerul Agriculturii din Republica Moldova, solicitat telefonic să se pronunţe pe marginea acestui caz. – Achiziţionarea merelor a fost efectuată de către ministerul nostru în conformitate cu procedurile de achiziţie, prevăzute de legislaţia în vigoare. Nu e vina noastră că nici un operator, participant la licitaţie, nu a ales să deservească raionul Dubăsari. De altfel, într-o situaţie similară au nimerit încă altele două sau chiar trei raioane. Poate nu se întâmpla ceea ce s-a întâmplat dacă la licitaţia, anunţată public de minister, participau agenţi economici, care activează în localităţile din raioanele respective. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat, iar operatorii din alte raioane nu au riscat, mai ales că unii dintre ei sunt noi şi nu dispun de mijloace de transport pentru a satisface toate necesităţile, stipulate în contract.

Larisa Brăducean, şefa Direcţiei generale învăţământ Dubăsari, spune că a încercat să afle de la Ministerul Educaţiei motivul pentru care instituţiile din subordine au rămas înafara acestei hotărâri, iar răspunsul primit a fost că nu mai sunt mere.

Şi asta în condiţiile în care punctul 3 al hotărârii cu pricina spune clar: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va stabili cantitatea de mere pentru fiecare instituţie de învăţământ sau unitate militară în raport cu efectivul de elevi sau militari şi preţul estimativ de 5 lei pentru un kg de mere.

Multe semne de întrebare apar atunci, când citeşti acest document şi, involuntar, încerci să te resemnezi cu gândul că nimic nu mai poate fi schimbat. Şi nici copiii din Criuleni, dar şi din alte raioane, nu ar trebui să se indigneze pentru faptul că furnizorii de fructe întârzie să le aducă mere sau le oferă producţie de o calitate dubioasă, or şi la acest capitol punctul 4 al aceleiaşi hotărâri prevede că merele achiziţionate trebuie să fie de categoria I şi II, conform cerinţelor  stabilite în Reglementarea tehnică  „Cerinţe de calitate” aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 929 din 31 decembrie, 2009. Merele sunt distribuite în grădiniţe şi şcoli cu titlul  „Gratuit”…  Vorba ceea, calul dăruit nu se caută de dinţi.  Aprovizionarea cu mere a instituțiilor, însă, nu e nici pe departe gratis, pentru ele s-au scos din buget nici mai mult, nici mai puţin – 19 mln. 500 mii lei, bani proveniţi din taxele şi impozitele, achitate cu regularitate la bugetul de stat de buneii, părinţii și chiar frații și surorile mai mari ale acestor copii.

Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *