Mărţişorul Eleonorei

În ultima zi de februarie, s-a împlinit visul Eleonorei Verdeş din satul Izbişte, raionul Criuleni, de a avea o maşină de cusut proprie.

Campania anunţată în luna decembrie în ziarul “Est-Curier” viza o tânără de 19 ani, care este sortită să se mişte doat cu ajutorul scaunului rulant. În pofida faptului, Eleonora a fost înmatriculată la Şcoala Profesională din Criuleni, specialitatea cusător-croitor. Din mai multe motive Eleonora este instruită aparte de ceilalţi colegi, la Centrul de zi pentru copii cu CES şi cu dizabilităţi “Speranţa” din Criuleni. Ecaterina Popa, meşterul care vine la Centru după un orar stabilit, îi predă Eleonorei doar practica, adică o învaţă meseria, care, după cum spune o zicală japoneză, este ca o undiţă pentru un pescar. “Este o fată extrem de silitoare. De multe ori mă gândesc la alte eleve, care au parte de sănătate fizică, dar nu-şi dau nici cea mai mică osteneală să înveţe la ore, deşi am o mulţime de exemple, când absolventele noastre şi-au făcut un trai decent, dacă au studiat şi au pus preţ pe munca noastră…”, spune meşteriţa.

Campania a fost anunţată de către AO “Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin”, în parteneriat cu Centrul “Speranţa” şi ziarul “Est-Curier”. Primii 100 de lei pentru visul Eleonorei i-a adus la redacţie o pensionară. A urmat donaţia unei studente, apoi s-a implicat colectivul de profesori de la Şcoala Profesională. Au participat cu donaţii elevi ai Liceului “B. Dânga” şi tinerii care-şi petrec timpul la Centrul UNIT din Criuleni, care au organizat o demonstraţie caritabilă de film, iar cu banii adunaţi s-au alăturat campaniei. Directoarea Centrului UNIT Maria Calinchin s-a implicat activ în căutarea celei mai bune oferte pentru Eleonora, a unei maşini pe care fata să o poată pune în funcţiune doar cu mâinile, iar Ecaterina Popa s-a dovedit cel mai tare expert în maişini şi ultimul cuvânt în alegerea modelului i-a aparţinut pe drept. Au donat bani şi personae fizice, familii, cărora le mulţumim pentru implicare şi vrem să le spunem că fără ei campania nu ar fi reuşit. Cu jumătate de sumă din cei 4500 au contribuit absolvenţii programelor de studii coordonate de IREX în Moldova, prin intermediul Nataliei Dubencu, coordonator de proiect în cadrul acestei organizaţii. Mulţumim dnei Natalia Lubaş-Verdeş, directoarea gimnaziului din Izbişte, pentru încurajare. După ce Campania a luat sfârşit, banii pentru Eleonora au continuat să se adune. Astfel, colectivul Centrului “Speranţa” a mai donat Eleonorei o sumă de bani, din care vor fi procurate ustensile necesare unei ctoitorese începătoare.

Din cauza emoţiilor care au copleşit-o pe Eleonora, când i-a fost adusă maşina de cusut, tânăra a putut spune doar “Mulţumesc frumos!”, printre lacrimi, dar cred că pentru Dvs, cei care v-aţi implicat, contează mai puţin cuvintele, şi mai mult faptele.

Cele 40 de funcţii, cu care este dotat utilajul procurat din donaţiile Dvs, vor ajuta să facă faţă multor provocări ale profesiei, alese de Eelonora Verdeş din s. Izbişte, raionul Criuleni.  Şi noi, organizatorii, vă spunem un mare mulţumesc pentru deschiderea cu care aţi acţionat pentru a schimba viaţa unei tinere cu dizabilităţi spre bine.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *