Est-CurierSocial

Mână de la mână, au instalat un crucifix

Un grup de onițcăneni a venit cu inițiativa de a amenaja o răstignire în apropierea izvorului cu apă minerală Putna, apele căruia de sute de ani potolesc setea ogoarelor, a sătenilor, drumeților, numeroșilor locuitori ai altor localități care-și umplu buteliile regulat la acest izvor, a animalelor și păsărilor. 

După un aviz publicat pe o rețea de socializare, Alexandru Malițchi, care și-a asumat strângerea fondurilor, a descoperit, ajutat de vecina sa, Ludmila Straistari, că generozitatea onițcănenilor nu este o legendă goală, numai că nu fiecare este pregătit să acceseze conturile bancare. Așa că prin metoda veche, de la casă la casă, au adunat peste 41 de mii de lei, alte cca 10 mii au fost contabilizați sub formă de materiale de construcții și servicii.

I-am suprins sâmbătă, 16 iulie, exact în locul în care au coordonat cu primăria că vor instala crucifixul. Meșterii de Cosăuți le-au propus să le sculpteze Sfânta Treime, ca să corespundă răstignirea cu hramul bisericii din localitate.

Urmează și niște lucrări de amenajare a adiacentului, pentru care nu mai sunt surse, dar inițiatorii speră că cei care nu au avut posibilitatea să doneze, sau poate au niște legături de suflet și țin la satul Onițcani, la locurile de pe acolo și ar vrea să pună umărul, să mai contribuie cu ceva lei.

”Mai avem nevoie de resurse să facem o cale de acces, să îngrădim instalația cu o bordură, pentru că e la răscruce de drumuri și să fie protejată de apele de ploaie, să aducem pământ în care să putem răsădi niște flori. Dar e frumos, se vede din drumul central, e o instalație frumoasă, zicem noi” – se bucură de rezultat Alexandru Popov, un alt onițcănean, care a mai realizat acte de bun simț pentru obștea sătească. Spre exemplu, o parte din curtea bisericii din sat, de la poartă până la intrare, a fost pavată de dl Popov pe cheltuiala lui, în memoria familiilor dumisale și a soției dumisale, deportați în anii sovietici în Siberia…

Dacă cineva dorește să ajute onițcănenii, îi puteți găsi după nume în sat și să le supliniți rezervele de bani, pentru a duce la bun sfârșit intenția și lucrarea.

Apropo, apa izvorului sulfuros Putna, țeava din stânga, verificată de către redacția ”Est-Curier” în contextul unei investigații jurnalistice la două laboratoare diferite, avea cea mai curată apă din 9 izvoare examinate la acel moment din localitățile de la traseu: Bacterii coliforme: NCP 1 / 100 ml; Escherichia coli (E. coli) <1 /100 ml;  Enterococi (Streptococi fecali) NCP: <1 /100 m (normă se consideră indicele zero la fiecare parametru).

Apa izvorului Putna cu debit mare din dreapta ar fi de dorit să fie fiartă, înainte de consum, ea având următorii parametri: Bacterii coliforme: NCP 133 / 100 ml; Escherichia coli (E. coli): NCP 6 /100 ml; Enterococi (Streptococi fecali) NCP: 10 /100 ml.

Pentru comparație: apa izvorului de la Coșernița, de la șoseaua ce duce spre Chișinău, avea următorii parametri bacteriologici: Bacterii coliforme: NCP 365 / 100 ml (norma – 0 la 100 ml); Escherichia coli (E. coli): NCP <1 /100 ml (norma – 0 la 100 ml); Enterococi (Streptococi fecali) NCP: 36/100 ml (norma – 0 la 100 ml).

Investigațiile au fost făcute în perioada iulie-august 2021.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button