Mai cald şi mai luminos

Şcoala de Arte din Criuleni are ferestre noi. Dacă în unele instituţii de învăţământ termopanul a luat locul ferestrelor vechi de jumătate de secol cu zece ani în urmă, în această instituţie progresul a venit abia în această toamnă.

IMG_8190

„Este puţin cam întârziată reparaţia, dar nu am reuşit pe parcursul verii, or, din câte sunt informată, a durat mai mult etapa de întocmire a devizului de cheltuieli, pentru că e veche clădirea, apoi licitaţia. Apoi a mai fost nevoie de bani suplimentari, pentru că stratul de tencuială pe glafuri este mai gros de 5 cm şi acest fapt nu a fost luat în considerare la întocmirea devizului. Drept rezultat, deşi e a treia lună de studii, mai continuă lucrările de finisare. Dar noi suntem mulţumiţi că se face, chiar dacă nu ne este tare comod”, spune Natalia Dimitraşco, directoarea instituţiei. Dumneaiei ne spune că banii pentru reparaţii sunt din soldul instituţiei. Sumele planificate pentru reparaţii cu-rente, pe parcursul câtorva ani, s-au adunat şi acum din ei este posibilă procurarea ferestrelor moderne. Potrivit directoarei, muncitorii au lucrat şi în zilele de odihnă, aşa încât elevii să nu se simtă discomfort în timpul săptămânii. Într-un sezon de încălzire, şcoala consumă gaze de cca 120 mii de lei, şi odată instalate ferestrele noi, directoarea speră să fie mai mici şi cheltuielile, dacă nu se va mai majora costul gazelor naturale. „Aşteptăm, totuşi, să avem în încăperi temperatura dorită cu cheltuieli mai mici”, îşi exprimă Natalia Dimitraşco speranţa, şi adaugă, că următoarea etapă de modernizare ar fi reparaţia acoperişului şcolii şi procurarea instumentelor muzicale, care sunt depăşite şi moral, şi fizic, dar pentru acesata ar putea să fie nevoie de majorarea taxei pentru studii.

IMG_8191

În imagine: lecţie de pian cu Nelly Manin. Profesoara spune ca datorita ferestrelor moderne, elevii nu sunt deranjati de sunetele din strada, in timpul orelor.

Svetlana Buchin, mama unei eleve a şcolii, spune că se bucură că s-au găsit, totuşi, bani şi pentru Şcoala de Arte. „Mergeam nu demult prin faţa clădirii şi mă uitam la ferestrele celea vechi, cu gândul că sunt, totuşi, foarte vechi, dar acum am observat, cât de mult s-a schimbat spre bine aspectul clădirii. Şi copiilor le este mai cald, mai confortabil”. Valeriu Burlac, care este profesor în instituţie încă din anul 1974, ne-a spus că şi clasa a devenit mai luminoasă, comparativ cu timpul când erau ferestrele vechi care erau fragmentate în mai multe ochiuri despărţite de bare goase din lemn. Profesorul spune că activitatea nu-i este periclitată în nici un fel, odată ce sunt clase suficiente, unde elevii îşi pot face lecţiile, iar reparaţia este spre binele tuturor celor care activează în clădire.

Mihail Zolotco, specialist în domeniul construcţiilor în primăria Criuleni, ne informează, că firma „Mobiclass”SRL, câştigătoarea licitaţiei, s-a angajat să instaleze ferestre noi contra sumei de 132 970 de lei, bani din care s-a planificat să se refacă şi glafurile, după montare. Întrucât clădirea este foarte veche, construită în 1949, val-oarea lucrărilor de finisare a fost subestimată, astfel că ulterior primăria a mai întocmit un deviz de cheltuieli separat pentru finisarea glafurilor, şi a alocat suplimentar 34 500 lei. Soldul Şcolii de Arte, pentru reparaţii, constiuie la moment cca 124 mii de lei, ne mai informează specialistul.

Şcoala de Arte din Criuleni instruieşte 170 de elevi, dar, susţine directoarea, solicită-ri le depăşesc  numărul de ore şi profesori.

S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *