Luna amintirilor ce dor

Suntem datori să ne cunoaştem istoria. Trecutul ne va ajuta la consolidarea relaţiilor de convieţuire paşnică între cetăţenii de diverse etnii, prin cultivarea respectului reciproc, a toleranţei, a adevărului şi diversităţii culturale.

Numai astfel țara noastră va prospera şi va putea respecta valorile general umane. Locuitorii din Molovata Nouă visează la prosperitate, bunăstare, dar mai ales la pace. Calvarul prin care le-a fost sortit să treacă lor, dar și celorlalți cetățeni ai raionului Dubăsari, domiciliați în stânga Nistrului, încă le mai tulbură sufletul. Nu pot fi date uitării chipurile celor dragi mutilați sau omorâți fără nici o vină. 

verlan

Au devenit istorice evenimentele tragice ale anului 1992, blestematul Război de la Nistru, care a curmat vieţele tinerilor flăcăi şi a părinţilor.

Lăstarii neamului care abia de-şi desfăceau primele frunzuliţe, cu regret, n-au ajuns să vadă rodul vieţii

Masa rotundă organizată  la Biblioteca publică Molovata Nouă cu genericul “1992 -MARTIE, LUNA AMINTIRILOR CE DOR” a fost un prilej de a aduce un omagiu jertfelor acelui masacru, dar și a exprima recunoștință combatanților, care nefiind militari de profesie, au luptat pentru integritatea țării. Acum 23 de ani şi viorelele miroseau a praf de puşcă… Domnea pe malul Nistrului frica, bărbăția, moartea și speranța. Acele emoții au fost răvăşite prin discursurile participanților la masa rotundă, în cadrul căreia şi-au depănat firul amintirilor primarul de Molovata Nouă, Valeriu Sandu, Eugenia Isacov, Alexandr Ursul, veteran al războiului de pe Nistru, Victor Timuş,  preşedintele Asociaţiei veteranilor de război -1992 din s. Molovata Nouă, Olga Ivanov, Maria Carpov.  Au fost răvășite rănile sufletului comunitar.

Practic, tot satul a fost pe prima linie, își amintește  cu tristețe primarul Valeriu Sandu, regretând că după 23 de ani libera circulație mai rămâne o aspirație, iar forțele armate, fie și trilaterale, nu s-au retras din teritoriu.

 V. Verlan

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *