
Numele persoanelor deportate în zilele de 12-13 iunie 1941 și numărul vagoanelor în care au fost încărcate : documente inestimabile, DESECRETIZATE de Ministerul Afacerilor Interne încă în 2010, dar care abia în 2022 au devenit accesibile publicului larg.
Agenția Națională a Arhivelor pune la dispoziția supraviețuitorilor primului val de deportări- foarte puțini de la an la an – și rudelor acestora, dar și tuturor celor interesați, listele conform vagoanelor, atâtea câte s-au păstrat, a deportaților din RSS Moldovenească din 12-13-14 iunie 1941. În cele trei dosare uneori, sunt menționați cei care au murit în drum spre Siberia sau Kazahstan, sau cei care s-au născut. Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor spune:”Poate cea mai cunoscută persoană deportată în 1941 este Eufrosinia Kersnovskaia, cea care ne-a lăsat o carte declarată monument literar UNESCO despre condițiile grele din Gulag, dar și amintiri interesante despre Basarabia interbelică și care ne spune pe șleau – rusoaică fiind – ce a însemnat 28 iunie 1940: ocupație sovietică. Kersnovskaia se regăsește în vagonul nr. 466978 cu cei deportați din județul Soroca.
Listele nu sunt complete, sunt doar cele care s-au păstrat, dar conțin totuși numele a peste jumătate din cele peste 19 mii persoane deportate.”
Cele 3 dosare pot fi descărcate în PDF aici: http://arhiva.gov.md/colecia-documentelor-persoanelor-expulzate-i-deportate-de-pe-teritoriul-
Numele altor 20 mii de jerfe ale regimului totalitarist, inclusiv originare din raionul Criuleni, se regăsesc și în volumul 2 al Cărții Memoriei întocmit în baza materialelor de arhivă.
http://arhiva.gov.md/wp-content/uploads/2022/06/Cartea-Memoriei.-Volumul-II.pdf