Lipsa de atitudine și responsabilitate poate genera consecințe catastrofale

După ploile abundente de la sfârşitul toamnei, beciul Rodicăi Coadă din satul Oniţcani s-a umplut cu apă astfel încât femeia a fost nevoită să scoată toate proviziile pregătite pentru iarnă şi să le depoziteze întrun loc mai sigur. A salvat ce a mai putut fi salvat  şi acum încearcă cu disperare să evacueze apa, or, ea continuă să izvorască cu intensitate şi nu   sunt semne că se va opri.

– Problema a apărut încă după ce a fost săpat beciul – spune Nadejda Popov, mama Rodicăi (în fotografie), cu peste 50 de ani în urmă. Apa e curată, bună de băut, de udat, de spălat. Vara chiar e o salvare pe timp de secetă pentru că avem posibilitatea să udăm cu ea şi grădina…

DSCN3105

Femeia presupune că situaţia s-a agravat, după ce agregatele cu care a fost reparat drumul a zdrobit ţeava prin care surplusul de apă se revărsa în afara gospodăriei. Nu exclude, însă, și faptul că ţeava veche a ruginit şi a cedat sub greutatea pământului, blocând calea apei spre ieşire.

– În situaţia ce s-a creat am fost nevoiţi să împrumutăm de la vecini pompa şi să soluţionăm cumva problema – continuă Nadejda Popov. – De foc, vorba aia, te mai fereşti, iar de apă e mai greu. În plus, beciul se află chiar lângă casă şi ni e frică să nu răzmoaie fundamentul, pereţii şi să ne trezim într-o bună zi cu podul prăbuşit. Doar că a doua zi ne-am trezit cu primarul la poartă, avertizându-ne că nu avem dreptul să pompăm apa în drum şi dacă continuăm ne va amenda.  Acum nu ştim cum să procedăm…

Primarul Leonid Vozian respinge acuzaţiile, dar nici nu neagă faptul că i-ar fi avertizat de mai multe ori pe proprietarii casei să nu arunce murdăria din ogradă în drum.

– O fi fiind apa curată, – spune Leonid Vozian, – dar până ajunge în spaţiul public trece prin bălegar şi alte resturi animale, astfel încât mirosul pe care îl răspândeşte în jur devine foarte neplăcut. În plus temperaturile sub 0 grade transformă drumul într-un patinoar. Oamenii şi pe vreme bună urcă cu greu dealul, dar, mite, pe timp de iarnă. La mijloc e şi problema ce ţine de aspectul localităţii pentru care ar trebui să retrăiască fiecare dintre noi. Le-am propus să scrie o cerere la Consiliu pentru a li se repartiza ceva bani ca să poată săpa o groapă în grădină şi astfel să stopeze fluxul de apă, dar deocamdată bat pasul pe loc. Sigur, e mai uşor să pompezi apa decât să întreprinzi nişte acţiuni în stare să amelioreze problema pe o durată mai îndelungată. Şi acest lucru să fie făcut vara… nu acum în plină iarnă.

Sosiţi la faţa locului, Dumitru Rusu, şeful Inspecției Ecologice de Stat Criuleni şi Anatolie Grăjdian, inspector ecologic la aceeaşi instituţie, cred că problema poate fi soluţionată, fie şi parţial, aplicând practica mai multor locuitori ai satului Coşerniţa, care au reuşit să scape de apa din beciuri, săpând canale speciale (drenaje).

Nu e complicat, spun ecologiștii, doar că e nevoie de mai multă consecvenţă şi responsabilitate din partea proprietarilor caselor, dar şi a autorităţilor publice locale. Este o situaţie deosebit de complicată în care lipsa de atitudine poate genera consecinţe grave.

Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *